Достигна ли коронавирусът своя пик?

Според Пекин върхът на разпространение на болестта е бил между 23 и 26 януари, но според СЗО е твърде рано за заключения

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 21 February 2020 18:18 >
Достигна ли коронавирусът своя пик?
Източник: Shutterstock.com
През последната седмица серия от противоречиви съобщения за ръста на заболелите от новия коронавирус в Китай - COVID-19, предизвикаха пълно объркване и увеличиха и без това породилата се паника от заразата. Най-напред на 11 февруари китайските здравни власти обявиха спад в ръста на заболелите. Само два дни след това обаче те отчетоха огромен ръст в броя на регистрираните нови случаи – още 14 840 души, след като дотогава на ден бе съобщавано за две до четири хиляди души. Само в провинция Хубей, откъдето тръгна заболяването, новите смъртни случаи на 13 февруари достигнаха 242 – най-голямата смъртност след избухването на заразата.
Дефицит: Санитарните маски за 1,4-милиардното население на Китай не достигат
Източник: Gulliver Photos/Getty Images

Причината за резкия скок бе промяната в методологията на китайските здравни власти, които започнаха да отчитат за болни хората, показващи симптоми, вместо, както дотогава, такива с положителен тест. Тази по-широка идентификация на заразата обаче остава в сила само за Хубей, което повдига допълнителни въпроси за достоверността на китайската статистика – все пак преди това броят на установените болни с вируса в Хубей бе започнал да се стабилизира, посочва Би Би Си.

И за капак на 18 февруари БНР цитира съобщение на китайските здравни власти, че пикът на разпространение на коронавируса е бил между 23 и 26 януари, а от 11 февруари насам броят на заразените намалява. Няма обяснение за взрива на болестта на 13 февруари, нито за продължаващите увеличения на смъртните случаи (към редакционното приключване на броя в континентален Китай те бяха над 2000) и на заразените, които вече са над 74 000.
В провинция Хубей тогава бяха регистрирани 1886 нови случая на коронавируса. Китайските власти, които изолираха провинцията в опит да попречат на разрастването на епидемията, смятат, че разпространението на заразата е под контрол, тъй като извън провинцията броят на регистрираните нови случаи намалява всеки ден. Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус заяви, че въпреки наблюдаваното намаление на броя на заразените е твърде рано да се каже дали тази тенденция ще продължи: "Тенденциите могат да се променят. Рано е да се каже дали този отчетен спад ще продължи. Всеки сценарий все още е възможен".

И все пак радио "Дойче Веле" съобщи, че за трети пореден ден на 16 февруари ръстът на новите диагностицирани случаи намалява. Китайската национална здравна комисия обяви на тази дата 2009 заразени.

Процент на риска
Гебрейесус съобщи нови данни за опасността от зараза. Той цитира китайските здравни служби, според които около 80 на сто от пациентите са с леки симптоми и ще се възстановят напълно, 14% страдат от сериозни усложнения, като пневмония, 5% са в критично състояние, а 2% умират от болестта. "Изглежда, че COVID-19 не е толкова смъртоносен, както други коронавируси, включително тежкият остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточният респираторен синдром (MERS), заяви той, като добави, че здравната организация започва да си изяснява картината на заболяването. Той посочи също, че децата не страдат от китайския коронавирус по начина, по който боледуват възрастните, и че вероятността от фатален изход нараства с възрастта.

Китайското правителство не поема никакви рискове относно мерките за ограничаване на разрастването на епидемията. Кметът на Пекин разпореди на 15 февруари всички, завръщащи се след празниците за Лунната Нова година, доброволно да се подложат на 14-дневна карантина по домовете си или в специални центрове под страх от наказание. На 16 февруари провинция Хубей, която е с население над 58 милиона, нареди на градовете да блокират всякакво движение на частни автомобили. Разрешено е само придвижването на полицейски коли, линейки, на градския транспорт и камиони за снабдяване с хранителни стоки. Според в. "Ню Йорк Таймс" на подобна блокада са подложени близо 150 милиона китайци. А централната банка на страната обяви, че с цел да ограничи разпространяването на коронавируса ще наложи дезинфекция на употребяваните банкноти и ще ги складира в продължение на 14 дни, преди отново да ги пусне в обращение.

Драмата с круизния кораб Diamond Princess, блокиран от 3 февруари на пристанището в Йокохама, е пред развръзка. На борда му имаше около 3700 пътници и екипаж. След като преминаха 14-те дни карантина, на 19 февруари японските власти разрешиха на тези, чиито тестове са били отрицателни, да слязат на брега. Корабът, изчисли "Дойче Веле", е най-големият "клъстър на заразата с коронавируса" извън континентален Китай. Японското здравно министерство съобщи на 16 февруари, че още 70 души на борда са диагностицирани със заболяването, с което общият им брой достигна 542. Съединените щати, Канада и Хонконг обявиха началото на евакуация на своите граждани от кораба и първите американци вече го напуснаха с чартърни полети. След пристигането си в САЩ те ще прекарат още 14 дни под пълна карантина.

Чистка на партийни лидери
Китайски медии съобщиха, че президентът Си Цзинпин е дал инструкции за мерки срещу заразата още на 7 януари. Това означава, че висшето ръководство е знаело за сериозността на коронавируса седмици преди в края на януари да бъде официално съобщено за опасността от разпространението му.

Партийният секретар на Хубей Цзян Чаолян е бил уволнен и заменен от партийния шеф на Шанхай Ин Юн, предаде Би Би Си. Освободен е бил и партийният секретар на провинциалната столица Ухан, откъдето тръгна заразата. Преди тях редица здравни служители в провинцията също са били уволнени, но тези мерки по никакъв начин не помагат на заболелите.

На фона на тези проблеми мениджъри на фондове очакват БВП на Китай да нарасне "само" с 5,2% през следващите 3 г., сочат данни на BofA Fund Managers за февруари. Този ръст, макар и доста завиден за развитите държави, е под средния тримесечен показател на Китай от 6,6% за последните три години и много под този от 10,6% преди 10 г.

Текстът е публикуван в брой 7/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ