Българи на „Берлинале 2020“

Мартина Апостолова е сред десетте изгряващи европейски звезди, Самуел Финци ще бъде водещ на 70-ото издание на престижния кинофестивал 

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 16 February 2020 10:43 >
Българи на „Берлинале 2020“
Мартина Апостолова
Двама български актьори ще бъдат сред обсъжданите имена на 70-ия международен кинофестивал в Берлин (20 февруари – 1 март). Съвсем младата, но вече нашумяла Мартина Апостолова получи шанса да се срещне с най-авторитетните продуценти и режисьори на Стария континент, а обичаният от германската театрална и филмова публика Самуел Финци ще води галацеремониите на форума.


Преди около месец Мартина Апостолова бе обявена за Европейска изгряваща звезда на „Берлинале 2020” заедно с още девет от общо 28 номинирани за престижното отличие млади актриси и актьори. Тя спечели киноекспертите с ролята си във филма „Ирина”, реж. Надежда Косева. Нещо повече – членовете на комисията я поставиха на първо място в списъка с мотива, че от изпълнението на българката „струи дълбочина и невероятен усет за добрите и лошите моменти в човешкото съществуване; талантът ѝ разполага с безброй проявления – огорчение, яростно отчаяние, сърцераздирателна нежност; със своята мъдрост и зрелост тя дарява на героите си автентичност и те се превръщат в универсални образи”.

Програмата за млади актьорски таланти на European Film Promotion се провежда за 23-ти път в рамките на „Берлинале“. Мартина Апостолова е третият представител на България в нея след Весела Казакова и Иван Бърнев. Сред десетте европейски изгряващи звезди са още актьори и актриси от Дания, Естония, Франция, Грузия, Германия, Нидерландия, Полша, Португалия и Швейцария. Всеки от тях ще се срещне с повече от 80 кастинг режисьори и продуценти и ще има шанса да попадне в професионалната мрежа и да започне своята международна кариера. А на 24 февруари в Berlinale Palast десетимата млади таланти ще получат и специалните си отличия European Shooting Stars.

Домакин на официалните церемонии за откриването и закриването на фестивала ще бъде Самуел Финци (синът на Ицко Финци), който за близо 30 години се превърна в един от най-търсените актьори в Германия. Според изпълнителния директор Мариете Рисенбеек неговите „умения за импровизация, красноречие и енергия обещават забавен старт на фестивала”. А той коментира пред „Дойче Веле” избора на организаторите така: „В немския език се чувствам като вкъщи, удобно ми е. Откакто съм дошъл в Германия, не съм спрял да работя – така се трупа опит, трупа се и самочувствие”.

70-ият „Берлинале” ще бъде открит с филма My Salinger Year на канадския режисьор Филип Фалардо с участието на Сигърни Уивър и Маргарет Куалей. Заснет по мемоарите на американката Йоана Ракоф, той разказва за амбициозна поетеса, натоварена със задачата да отговаря на въпроси във фен страницата на Дж. Д. Селинджър. 

1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ