Макрон отваря вратата за начало на преговори със Скопие и Тирана

Европа се нуждае от стратегически диалог с Русия, заяви в Мюнхен френският президент

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 February 2020 13:23 >
Макрон отваря вратата за начало на преговори със Скопие и Тирана
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Според френския президент ЕС трябва да може "понякога да действа независимо от Вашингтон".
Президентът на Франция Еманюел Макрон посочи в изявлението си на 15 февруари на Мюнхенската конференция по сигурността, че би подкрепил началото на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС, ако мартенският доклад на ЕК за двете кандидатки е положителен.

Той заяви също така, че Франция започва да проявява „нетърпение“ от липсата на отговор от Германия относно настояването на Париж за укрепване на ЕС след Brexit, съобщи АФП. Запитан дали е разочарован от мълчанието на канцлера Ангела Меркел относно предложените от него реформи на Евросъюза, Макрон отговори: „Не съм разочарован. Аз съм нетърпелив. През следващите години е важно да придвижим много по-бързо въпросите на суверенитета на европейско равнище.“

РИА „Новости“ акцентира в информацията си за речта на Макрон, че той е подчертал необходимостта от стратегически диалог на ЕС с Русия. Целта му е да се регулират замразените конфликти и да се обсъдят въпросите на киберсигурността и изследването на Космоса, смята френският президент.

Преди него американският държавен секретар Майк Помпео защити глобалната лидерска роля на САЩ и подчерта, че западните ценности „ще победят“ въпреки „имперските“ стремежи на Русия и Китай. Изявлението му бе отчасти в отговор на речта от 14 февруари на германския президент Франк - Валтер Щайнмайер, който обвини САЩ, Русия и Китай, че правят света по-опасен.

Макрон подкрепи Щайнмайер с думите, че не е изненадан от речта му и я харесва, съобщи Ройтерс. „Не можем да бъдем младши партньор на САЩ“, подчерта той и добави, че макар да подкрепя лично НАТО, ЕС трябва да може сам да се справя със заплахи в съседство и „понякога да действа независимо от Вашингтон“.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ