Тръмп префасонира Белия дом по свой образ и подобие

Президентът изисква тотална лоялност и тези, които отказват, изпадат в немилост

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 February 2020 12:42 >
Тръмп префасонира Белия дом по свой образ и подобие
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
На сутринта след процеса в Сената Тръмп показва първа страница на „Вашингтон Пост“ със заглавие „Тръмп е оправдан“
След като бе оправдан на процеса по импийчмънт в Сената на 5 февруари, президентът Доналд Тръмп бързо наказа враговете си, защото делото според Си Ен Ен му е помогнало да се превърне в един от най-могъщите съвременни президенти.
 

Той приключва проекта си за префасониране на Белия дом в съответствие със собствената си личност – без ограничения, безотчетен, често профанизиран, неподатлив към външно влияние или към ограниченията на нормалното управление. Президентът, отбелязва медията, наложи надмощието си над партията, администрацията и собствените си медии. Премахна ограниченията пред Конгреса, като отказа да сътрудничи с разследването за неговия импийчмънт. „Резултатът е, че останаха твърде малко политически ограничения пред поведението му.“
 

Доналд Тръмп, посочва Си Ен Ен, изпрати силен сигнал за властовите реалности във Вашингтон, като пренебрегна молбите на републиканските сенатори, които го оправдаха, да не си отмъщава на тези, които свидетелстваха срещу него. „А яростните му нападки срещу Мит Ромни – единствения сенатор в историята, гласувал за осъждането на президент от собствената му партия, изпратиха недвусмислен сигнал – Тръмп изисква пълна лоялност. Тези, които отказват, изпадат в немилост“.
 

Това се потвърждава от речта му след края на процеса в Сената, в която нападна политическите си неприятели – нарече ги „злобни“, тези, които разследваха президентството му, сравни с „мръсни ченгета“ и заклейми критиците си като „лъжци и издайници“.
 

От историческа перспектива, смята Си Ен Ен, консолидацията на властта на президента е политическо постижение, което не трябва да се пренебрегва. „Но то повдига големи въпроси за баланса между властите и поставя американската демокрация под най-голямото напрежение от десетилетия насам.“ 

Партизанска злоба. Деградация на дебата. Използване на редки оръжия досега – като импийчмънта с цел ескалиране на безкрайната политическа война в Америка. „Тази тъжна сага даде още едно доказателство, че далеч от това, да бъде аберация, ерата на Тръмп се превърна в кулминация“, пише кореспондентът на Би Би Си Ник Брайънт.
 

Тази свръхпартизанщина пролича в строго партийния вот за и против импийчмънт. В коментара се посочва непрестанното натякване от медиите, че Тръмп се е отдалечил от нормите на президентското поведение, но един от основните ефекти от последните 3 г. бе унищожаването на споделяните от всички представи за тези норми. С оправдателната присъда в Сената Тръмп спечели пирова победа, защото се разбра, че Вашингтон дори не може да се споразумее относно това кое е правилно и погрешно: „Колкото до губещия, няма съмнение: това е страната, която той ръководи и за чието разделение помогна.“
 

Заседанието под ръководството на Тръмп на сутринта след оправдателната му присъда може да се смята за определящо за Републиканската партия, която от партия на Роналд Рейгън наистина стана партия на Тръмп. Нейните сенатори, отбелязва Би Би Си, одобриха условията на неговото президентство и влязоха в крак. „Стряскащо е, че главният прокурор Уилям Бар стана на крака и изръкопляска на юридическия екип на Тръмп, с което подсказа, че стената, която би трябвало да се издига между прокурорите в правосъдното министерство и политиците в Белия дом, вече е разрушена“.
 

В нощта преди вота в Сената бяхме свидетели на американската поляризация в реално време. А по време на процеса изглеждаше, че самите идеали на Америка са на подсъдимата скамейка. „Разбита политика, демокрация и държава. Преминаха ли САЩ точката, отвъд която не могат да се поправят?“, пита Ник Брайънт. И

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ