Какво следва от „изборната революция“ в Ирландия

Националистите от „Шин Фейн“ за пръв път спечелиха най-много гласове на парламентарни избори

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 February 2020 09:00 >
Какво следва от „изборната революция“ в Ирландия
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Лидерката на „Шин Фейн“ Мери Лу Макдоналд празнува най-доброто представяне на партията си на парламентарни избори
Ирландската националистическа партия „Шин Фейн“, изглежда, е спечелила за пръв път най-много гласове на парламентарни избори, но не и най-много места в парламента на страната, обобщава Ройтерс. Лидерът ѝ Мери Лу Макдоналд характеризира резултата като „изборна революция“, която „заслужава да бъде възнаградена за пръв път с участие в правителството“.

Според неокончателните резултати, цитирани от Би Би Си, „Шин Фейн“, смятана дълги години за политическото крило на стремящата се към обединение на Ирландия Ирландска републиканска армия (ИРА), печели най-голям брой от гласовете с 24,5%. Поради сложната избирателна система в Република Ирландия обаче тя ще има 37 депутати в 160-членния парламент, докато партията „Фиана Файл“ печели 22,2% и около 40 депутати, „Фине Гайл“ на досегашния премиер Лео Варадкар – 20,9% и 36 места, Зелените – 10, лейбъристите – 6, и т.н.

Формирането на ново правителство може да отнеме седмици и дори месеци, тъй като по време на кампанията „Фиана Файл“ и „Фине Гайл“ обявиха, че няма да управляват с националистите. След като междинните резултати бяха оповестени обаче, Варадкар поне повтори категорично позицията си, докато най-доброто представяне на „Шин Фейн“ досега накара лидера на „Фиана Файл“ Мишел Мартин да отвори вратата за преговори.

Окончателното разпределение на местата в парламента може да отнеме дни. Ройтерс припомня, че след последните избори през 2016 г. бяха необходими 6 дни след края на вота, за да бъдат обявени резултатите. Към 20 февруари се очаква да бъдат разпределени окончателно резултатите, след което ще започнат преговори за съставяне на коалиция между трите основни партии и по-малките, като лявоцентристките Зелени, социалдемократите и лейбъристите. Формирането на правителството през 2016 г. отне 70 дни.

 

Три опции

След оповестяването на първоначалните резултати лидерката на „Шин Фейн“ Мери Лу Макдоналд заяви, че приоритетът ѝ е да разбере дали може да състави лява коалиция без участието на „Фиана Файл“ и „Фине Гайл“, но според анализаторите това е невъзможно. Вместо това те виждат три варианта.

Мишел Мартин отказа да изключи коалиция на „Фиана Файл“ с „Шин Фейн“, като само спомена, че в политиката им има „значителни несъгласия“. За да получат мнозинство обаче, двете формации ще имат нужда от трети партньор, както и одобрението на скептичната членска маса на „Фиана Файл“.

След създаването на Република Ирландия през 1922 г. „Фиана Файл“ и „Фине Гайл“ се редуваха на власт, но никога не са създавали коалиционно правителство. „Фине Гайл“ на Лео Варадкар предложи този вариант след последните избори, но партията на Мишел Мартин го отхвърли. Вместо това помогна миноритарното правителство на Варадкар да се задържи на власт с подкрепата си по ключови въпроси от скамейките на опозицията. След последните избори подобна коалиция обаче също ще трябва да търси трети партньор. До такъв вариант може изобщо да не се стигне, защото преди изборите „Фиана Файл“ настояваше, че няма да се стреми към подобна коалиция, защото тя би направила „Шин Фейн“ най-голямата опозиционна партия с възможни отрицателни последици за едната или и двете управляващи партии.

Третият вариант, цитиран от Ройтерс, е „Фиана Файл“ да се опита да оглави миноритарно правителство като огледален образ на това на Варадкар, управлявало досега, разчитайки на неговата партия за подкрепа по конкретни проблеми. Заместник-лидерът на „Фине Гайл“ Саймън Комени обаче изключи засега тази възможност. И
Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ