Инфлацията в САЩ най-висока от година насам

Данните на Департамента по труда индексът на потребителските цени отчетоха поскъпването им с 2,5%

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 February 2020 14:32 >
Инфлацията в САЩ най-висока от година насам
Източник: Shutterstock.com
Потребителските цени в САЩ нараснаха през януари до едногодишен връх от 2,5%, но въпреки това инфлацията продължава да бъде сдържана в началото на настоящата година.

Според Департамента по труда индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през януари с 0,1% спрямо декември, когато инфлацията нарасна с 0,2% и при очаквания за ново увеличение с 0,2 на сто.

На годишна база потребителската инфлация се ускори в началото на новата година до 2,5% от 2,3% месец по-рано и осреднената прогноза на финансовите пазари за повишение с 2,4 на сто, като това е най-високата инфлация в САЩ от октомври 2018-а година насам.

Енергийните цени се понижиха в рамките на месец с 0,7% с оглед на силно понижение на цените на бензина с 1,6% (след техен скок с 3,1% през декември), докато цените на храните се увеличиха за втори пореден месец с 0,2 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през януари очаквано с 0,2% на месечна база, докато основната инфлация на годишна база се повиши за четвърти пореден месец с 2,3 на сто при прогнозата на финансовите пазари за по-силен растеж с 2,5 на сто.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нараства малко над важното целево ниво на банката от 2 на сто, все още няма сериозни индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ