ХДС остана без лидер

Безпрецедентен скандал в Тюрингия накара Анегрет Крамп – Каренбауер да се откаже от партийния пост и от амбицията да се кандидатира за канцлер

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 February 2020 18:18 >
ХДС остана без лидер
Ангела Меркел предвидливо, по германски, се бе погрижила да разположи хора от нейния Християндемократически съюз (ХДС) на ръководни постове, та на следващите избори за Бундестаг през 2021 г. да е сигурна за наследството си. Анегрет Крамп – Каренбауер бе избрана за лидер на ХДС и за определен от Меркел наследник на канцлерския пост, при положение че ХДС спечели следващите парламентарни избори.
€93 000 за 25 ч. работа
Като премиер на Тюрингия за 25 ч. Кемерих може да получи, ако съвестта му позволи, €93 000 възнаграждение. Euractiv изчисли, че той има базова месечна заплата от €16 617, плюс надбавки от €766 и още €153 семейни помощи, или общо €17 537. Според правилата в Тюрингия обаче един ден на поста се смята за цял месец и Кемерих има право на 6-месечни временни надбавки на обща сума €75 468 или съвкупно възнаграждение за ден работа от €93 000 – малко повече от възнаграждението на футболната легенда Лионел Меси.

Но всичко се обърка. След изборите миналата есен в източната германска провинция Тюрингия Лявата партия, наследничка на комунистическата ГЕСП, спечели най-много гласове, но не толкова, че да управлява сама. На 5 февруари т.г. Томас Кемерих, кандидатът на Свободната демократическа партия (СвДП), която едва премина 5-процентния праг за влизане в местния Ландтаг, бе избран с 45 срещу 44 гласа при таен вот начело на провинциалното правителство. Оказа се, че СвДП, ХДС и крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) са се споразумели тайничко да прецакат лидера на Лявата партия и досегашен провинциален шеф Бодо Рамелов за нов мандат.

Проблемът е, че за пръв път след Втората световна война германски партии от мейнстрийма се съюзяват с крайнодясна партия за формиране на провинциално правителство в Германия, разбивайки консенсуса да не сътрудничат с екстремисти. Рамелов припомни, че преди 90 години именно в Тюрингия нацистите на Адолф Хитлер за пръв път получават представителство в провинциален парламент, което им помага да вземат властта в страната.

Дъжд от оставки и уволнения
Политическото земетресение в резултат на съглашателството с "АзГ" принуди Томас Кемерих да се откаже от поста само 25 часа след като го пое. Меркел обяви избора на Кемерих за "непростим", критикува поведението на партията си в провинцията, която "заряза своите ценности", и уволни своя комисар в Тюрингия и зам.-шеф на ХДС. А Анегрет Крамп – Каренбауер, известна с инициалите си АКК, обяви, че подава оставка от лидерския пост в ХДС и няма да се кандидатира за канцлер догодина. Междувременно ще изчака партийния конгрес, който трябва да вземе решението, и ще остане министър на отбраната.

Социологическо проучване в Тюрингия веднага след оставката на Кемерих показа, че подкрепата за Лявата партия е скочила с цели 8% след изборите през октомври до 39 на сто. ХДС се е сринал също толкова – от 21,7% на 13%, а подкрепата за СвДП е паднала на 4%, тоест под 5-процентната бариера за Ландтага. Според "Дойче веле" може би най-изненадващото е, че рейтингът на АзГ е нараснал леко – от 23,4% на 24%.

Скандалът и оставката на АКК идват в труден момент за ХДС, след като Меркел вече обяви, че няма да се кандидатира догодина за канцлер. Според "Дойче веле" премиерът на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия – Армин Лашет, е най-спряганият кандидат за шеф на ХДС и федерален канцлер. Негов вероятен съперник е Фридрих Мерц, който според АФП така и не прости на Меркел, че го изгони като ръководител на групата на депутатите от ХДС в Бундестага през 2002 г. Той беше победен при гласуването за партиен лидер от предпочитания наследник на Меркел, Крамп-Каренбауер, през декември 2018 г.

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ