Митарствания покрай Миталов

САЩ и българският правосъден министър още дължат доказателства срещу обявения за корумпиран спецсъдия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 February 2020 15:16 >
Митарствания покрай Миталов
Чакат се доказателства: Съдийската квота на ВСС отказа да уволни Миталов
Повече от седмица след изявлението на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, че съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е сериозно корумпиран, поради което на него и семейството му се забранява да влизат в САЩ, доказателства за корупция все още няма (до редакционното приключване на броя в 18 ч. на 12 февруари). За сметка на това българската публичност и институции се оказаха фрустрирани и незадоволени. Не стига разочарованието – това ли е страшният звяр, с когото САЩ започват "мерките със зъби в борбата срещу корупцията", по думите на посланик Херо Мустафа, ами не се вижда и силата на захапката.

Разбира се, санкцията "забрана на достъп до САЩ" не е важна, нито сериозна. Както "наивно" допусна руският посланик у нас Анатолий Макаров, Миталов може изобщо да не е искал да ходи в САЩ, а и има много други страни за пътуване. Смисълът ѝ е в "осветяването" от най-високо геополитическо ниво, което да доведе до съответните институционални мерки у нас. Но на първо време доведе само до излизането на Миталов за пет дни в болнични.

Поради неизвестността на съдия Миталов медиите свързаха санкционирането му единствено с разрешението му, прескачайки прокуратурата, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва, за да получи орден от президента Путин – въпреки че бе с мярка за неотклонение парична гаранция и забрана да напуска страната поради обвинения в шпионаж и пране на пари. Заради този акт на Миталов тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората на Висшия съдебен съвет да провери работата на магистрата. Ден след посочването на името на Миталов от Държавния департамент обаче Инспекторатът обяви, че след извършено предварително проучване по искането на Цацаров от ноември, че няма основание за проверка. Съдия Емил Дечев от Съюза на съдиите пък изрази учудване по БНТ защо прокуратурата, която е много по-категорична в редица други случаи, не е поискала задържане под стража за Малинов.

Три дни след като името на Миталов бе впримчено в "руската връзка", външният зам.-министър Георг Георгиев заяви по Би Ти Ви, че не смята, че той е уличен заради пускането на Малинов в Москва. Веднага щом бе обявено името на Миталов, пък главният прокурор Иван Гешев призова медиите да се обърнат с въпроси към председателстващия съдийската квота във ВСС Лозан Панов, въпреки че той не е началник на съдиите, както Гешев – на прокурорите. Панов на свой ред поиска от външното министерство да отправи запитване до Държавния департамент за доказателства срещу Миталов.

Липсата на доказателства не попречи на правосъдния министър Данаил Кирилов да поиска от ВСС да уволни Миталов, а на Лозан Панов да уязви министъра за "множеството непълноти" на искането му с квалификацията "най-добрият юрист на управляващите". Мотивът на Кирилов за дисциплинарното производство е, че със самото съдържание на изявлението на Държавния департамент авторитетът на съдебната власт и на държавата е накърнен.

В писмо до ВСС Съюзът на съдиите призова да не започва дисциплинарно производство срещу Миталов, защото само съд може да установи дали той е корумпиран. Накрая съдийската колегия на ВСС с пълно единодушие на 12-те си членове отложи започването на дисциплинарно производство срещу съдията и даде 7 дни срок на правосъдния министър да представи доказателства за конкретни нарушения на Миталов – не за корупция, а за неизпълнение на служебни задължения, процесуални нарушения и уронване престижа на съдебната власт.

Така до този момент нито е ясно корумпиран ли е съдия Миталов, грешно ли е пуснал Малинов в Москва и има ли изобщо връзка между двете. Отговори се чакат от управляващите във Вашингтон и Москва.

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ