Аналоговите управляващи, които се страхуват от всичко модерно

Властта не желае да разбере споделената икономика и предпочита да я забрани

Пламен Енев
Пламен Енев / 14 February 2020 10:59 >
Аналоговите управляващи, които се страхуват от всичко модерно
Източник: БТА
ЗАКОНОТВОРЦИ: Депутатите демонстрират рядко единодушие, когато става въпрос за ограничаване на споделената икономика
Че модерната икономика не се толерира у нас, разбрахме още от забраната на Uber. Примерите са много и ни водят до дъното на съответните класации (виж повече на стр. 28). Но след като в края на миналата година управляващите прокараха тихомълком регистрация и патентен данък за имоти, които се отдават под наем онлайн през платформи като Airbnb, Booking, миналата седмица почти заличиха наченките на споделена икономика у нас. Това щеше да стане, ако тази сряда в пленарна зала не бяха тихо и без обяснение оттеглени текстовете в Закона за туризма, които бяха гласувани по-рано от икономическата комисия и които изискваха съгласие от поне 50% съседите, за да се предоставя услугата. Това е почти невъзможно усилие и всеки, който живее в блок, го знае.

Без съмнение такъв тип действия ще сложат кръст върху опитите на предприемчивите българи да се възползват от възможностите, които им дават модерните технологични времена. Въпросът е това от неразбиране ли се прави, или е преднамерено. Тъй като, както често се случва, към проекта нямаше мотиви, можем само да предполагаме. А фактите водят убедително към второто. Не само защото това е последователно усилие в посока забрана на споделеното отдаване на имоти. В самото обсъждане в комисията стана ясно, че вносителите знаят много добре, че в средата на декември Европейският съд в Люксембург реши, че Airbnb не подлежи на имотните регулации в ЕС, защото е услуга на информационното общество. Това не спира министъра на туризма Николина Ангелкова, която заявява, че веднага след влизането в сила на проекта той ще бъде пренаписан, защото очевидно противоречи на европейското право. Т.е. предлагат калпав закон, но обещават, че после ще го поправят, за да няма наказателна процедура срещу България. Това няма как да попадне в категорията невнимание. След бурната обществена реакция, те не излизат да обяснят, че са се объркали, а просто изтеглят предложението. Може би за да дочака по-удобен момент.

А какво да кажем за предложението за изменение в НК, което предвижда до 10 години затвор, глоба до 10 хил. лева и конфискация на цялото имущество за извършване на нелегален обществен превоз на пътници. Според вносителите от ГЕРБ текстовете не би трябвало да засегнат споделените пътувания, които хората си организират, твърдейки, че то ще се отнася само до превоза, който е дефиниран като "обществен" в Закона за автомобилните превози. Но забраната на споделения превоз бе сред изискванията на автобусните превозвачи, за да отменят протеста, който готвеха за 13 януари, а поправките идват след това.

Защо се прави всичко това? Ако някой има полза от ограничаването на новата икономика (например старата), всичко ще е обяснимо. Но това не е така – хората, ползващи Airbnb, няма да отидат на хотел вместо в апартамент от платформата, а просто ще пропуснат да посетят България. Човек, който не иска да се тътри 10 часа от Варна до София с БДЖ, без да е ясно дали ще пристигне въобще, ще намали пътуванията си до абсолютния минимум. Отнетите възможности няма да се "прелеят" към традиционния бизнес. Няма печеливши, а само губещи. И тъй като не вярвам, че управляващите ненавиждат благополучието на хората, то единственото обяснение е страх от новото. Ако не разбираме нещо, да го забраним. А това е вредно по много причини - най-важната е, че световната икономика се променя с бързи темпове към дигитализация и всеки аналогов сигнал, който изпращаме, ни отдалечава от просперитета.

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ