Да не управляваш на инат

Театър на абсурда – властта в Румъния иска предсрочни избори, а опозицията се съпротивлява със зъби и нокти

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 14 February 2020 09:30 >
Да не управляваш на инат
Президентът Клаус Йоханис (вдясно) отново връчи мандат на сваления премиер Лудовик Орбан (вляво) да състави кабинет, но целта им е предсрочни избори
Oт 5 февруари в Румъния се разиграва някакъв театър на абсурда. Тогава правителството на Националлибералната партия (НЛП) на Лудовик Орбан бе свалено с вот на недоверие, внесен от Социалдемократическата партия (СДП), с 261 от 465 гласа, доста над необходимия праг от 233 депутати в долната камара. Ден след това държавният глава Клаус Йоханис, който открито подкрепя либералите, отново възложи на Орбан да състави следващото правителство. Той представи на 10 февруари в парламента непроменения списък с министрите в своя кабинет, както и същата програма, с която пое управлението на 4 ноември миналата година, като извади единствено от нея изпълнените досега цели.

Откакто румънците разстреляха навръх Коледа през 1989 г. диктатора Николае Чаушеску и съпругата му Елена, в страната е имало 8 пъти парламентарни избори, като първите бяха през 1990 г., а след приемането на новата конституция през 1992 г. всичките бяха редовни, през 4 години, макар че за този период се смениха 23 правителства. Сега това статукво може да се промени. Следващите избори трябва да са в края на тази година, но парадоксално, управляващите либерали на Лудовик Орбан, които са в малцинство, правят всичко възможно да ги изтеглят предсрочно. Преди около месец президентът Йоханис и премиерът са решили, според информация в румънските медии, да работят за предсрочни избори. Причината? НЛП увеличи почти два пъти рейтинга си само за една година, сочи последното социологическо проучване от 3 февруари на IMAS, поръчано от Радио Europa FM. При евентуални избори 47,4% от румънците биха гласували за НЛП; 20,6% биха предпочели опозиционните социалдемократи; 12,4% биха се доверили на дясноцентристкия Съюз за спасение на Румъния (ССР); Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) би получил 4,7%, а отцепилата се от социалдемократите партия на бившия техен лидер и премиер Виктор Понта "Про-Румъния" – едва 3,8%.

Според тандема Йоханис – Орбан предсрочните парламентарни избори биха затвърдили властта на либералите, които я получиха, след като свалиха с вот на недоверие правителството на Виорика Данчила – провалила се като премиер, като кандидат-президент, макар че стигна до балотаж с Йоханис, и съответно като лидер на социалдемократите, след което подаде оставка от този пост.

Преднамерени ходове
Вотът срещу кабинета на Лудовик Орбан бе предизвикан от внесени ден преди това поправки с министерско постановление в избирателния закон за местните, както и за парламентарните избори. Според сайта Romania Insider СДП и партията на унгарското малцинство са против тези промени, които целят кметовете да бъдат избирани на два тура, а не както е досега – още на първи тур. Опозицията смята, че новата система ще позволи коалиции след първия тур, които ще намалят броя на техните градоначалници. Местните избори ще бъдат на 14 или на 21 юни, обяви Орбан. Някои румънски коментатори, пише Romania Insider, са на мнение, че либералите са въвели въпросните промени "именно с цел да предизвикат падането на собственото си правителство и предизвикването на предсрочни избори".

Следващата стъпка на управляващите е да действат така, че парламентът да отхвърли още два пъти, съгласно член 89 на конституцията, състава на правителството и едва тогава президентът може да го разпусне и да обяви предсрочни избори – най-вероятно през втората десетдневка на юни заедно с местните. Това стана възможно, след като с правителствено постановление от 4 февруари срокът за обявяване на предсрочните избори бе намален от 90 на 50 дни, въпреки че по конституция той е три месеца.

Друга, доста изненадваща промяна, е позволението избирателите да гласуват във всяка избирателна секция в страната, а не само там, където са регистрирани. "Това отваря вратата за изборния туризъм", възразиха опозиционни партии, цитирани от Hotnews.ro.

И още две промени, които са насочени към румънската диаспора. Румънците в чужбина ще имат три дни, а не само един, да гласуват в румънските задгранични представителства на парламентарните избори, което вече бе въведено за президентския вот. Освен това правителството удвои броя на депутатите, които ще представляват румънците в чужбина в следващия парламент.

Да припомним, че Клаус Йоханис, тогава лидер на либералите, бе избран за президент през 2014 г. на балотажа именно с гласовете на диаспората, след като на първия тур Виктор Понта имаше преднина от около 10 на сто. Повечето румънци в чужбина гласуваха за НЛП и неофициалните им партньори от ССР – ПЛЮС и на изборите за Европейски парламент миналата година, така че промените очевидно ухажват този електорат.

Ще мине ли номерът?
Партии като АЛДЕ, ДСУР и Народното движение, с чиито гласове правителството на Орбан получи мандат да управлява през ноември, критикуваха обаче промените и могат да се противопоставят на сценария за предсрочни избори, които няма да им донесат никакви ползи.

След вота на недоверие и връчения нов мандат правителството на Орбан ще има ограничени правомощия, дори да бъде одобрено. Така например то няма да може да издава извънредни постановления, както направи в последния ден, преди да бъде свалено – цели 25!

В срок от 10 дни след 6 февруари Лудовик Орбан трябва да поиска вот на доверие за същото правителство, за същата програма и от същия парламент, който го събори. Предстоят задкулисни игри и надлъгване с всички позволени номера. Новият лидер на социалдемократите Марчел Чолаку, който е и председател на Камарата на депутатите, заяви например, че "е възможно" неговите депутати да не отидат на пленарното заседание за утвърждаване на правителството. Това би провалило един от двата необходими вота и възможността за предсрочни избори, пише сайтът Ziare.com. Освен това Виктор Понта, който направи временен съюз със социалдемократите с цел свалянето на правителството на Орбан, поясни, че СДП има мнозинство в ръководството и на двете камари на парламента, тоест може да протака процедурите, колкото пожелае.

Чолаку, който възхвали падането на либералното правителство като "много голяма стъпка напред на румънската демокрация", намекна и за друг вариант за предотвратяване на предсрочни избори. Той ще поиска мнението на Конституционния съд дали е законно държавният глава да излъчи същия премиер, който е бил свален само ден преди това.

След парламентарните избори през 2016 г., когато социалдемократите спечелиха убедителна победа, макар и без да получат мнозинство, румънците се умориха от тяхното управление. Сега либералите ги тласкат към първите предсрочни избори от 30 г. насам и не е сигурно, че това ще им хареса, както и игрите, с които се опитват да стигнат дотам. Пък и след първите предсрочни избори може да има и втори, и трети…

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ