Колко струват на френския бизнес стачките срещу пенсионната реформа

Продажбите на магазините в Париж се сринаха с 30 – 50 на сто през декември

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 February 2020 12:01 >
Колко струват на френския бизнес стачките срещу пенсионната реформа
Хаосът и загубите в транспортния сектор са най-големи
Оповестените резултати на френските компании за 2019 г. показват до каква степен серията от протести срещу пенсионната реформа, които парализираха транспортната система, удариха приходите им и доведоха до скъпоструващи нарушения на производствената им дейност. През декември, който е ключов месец за годишните приходи, продажбите на магазините в Париж отчетоха срив от 30 до 50 на сто, сочат данни на Френската федерация на продавачите на дребно, а потребителското доверие спадна повече от очакваното, съобщи Ройтерс. Ето компаниите, които коментираха последиците от протестите или изчислиха ефекта им.

Очакваните продажби във френските хипермаркети на Carrefour спаднаха с 3,4%, „повлияни особено от контекста на декемврийските стачки“, обяви веригата за продажби на дребно.

Стачките са стрували на Casino около 80 млн. евро през декември, което накара компанията да намали наполовина таргета си за търговия във Франция през 2019 г. 53% от нейните приходи са генерирани във Франция.

Приходите на Еlior Group през първото фискално тримесечие са спаднали с 1,9% във Франция и с 1,8% глобално поради удара на стойност 9 млн. евро от стачките. Без тях спадът би бил съответно 0,4% и 1,1%.

Продавачът на домашни прибори и потребителска електроника FNAC DARTY изчисли, че стачките са му стрували 70 млн. евро загубени приходи в коледния период. За сравнение – антиправителствените протести на „жълтите жилетки“ през 2018 г. са стрували на компанията 45 млн. евро.

Веригата от магазини Printemps отчете срив на продажбите през декември с 20%, а на приходите на годишна основа – с 8 на сто. Според групировката сезонът на разпродажбите няма да компенсира претърпените поради протестите загуби.


Транспорт

Декемврийският трафик във Франция спадна с 2,6% поради транспортната стачка, а броят на пасажерите на летищата в Париж намаля с 0,3% до 8,1 милиона, съобщи компанията Aeroports de Paris. Операторът на тунела под Ламанша Getlink отчете годишна загуба на приходите 18 млн. евро поради последиците от Brexit и от транспортните стачки във Франция. Броят на пътниците, прекосили Ламанша през тунела миналата година, спадна с 2% спрямо 2018 г. до 2,6 милиона. Според данни на френското правителство финансовите загуби от транспортната стачка върху държавните железници SNCF са достигнали около 850 млн. евро, а операторът на обществения транспорт в Париж RATP отчете загуба 200 милиона евро.


Енергетика

Стачката на служителите, също насочена срещу пенсионната реформа, намали производството на електроенергия на три ядрени реактора, оперирани от контролираната от държавата ютилити корпорация EDF, както и на два от захранваните ѝ с газ централи. Към началото на миналата седмица това доведе до намаление с 6% на производството на електроенергия в страната, сочат данни на EDF и на оператора на електрическата мрежа RTE. ЕDF предупреди, че е получила известие за предстояща нова едноседмична стачка в централите си за производство на електроенергия.

За разлика от другите сектори този на недвижимите имоти не отчита големи загуби. Компанията Unibail-Westfield-Rodamco, която е оператор на търговския център на Халите и други подобни във Франция, съобщи, че последиците от протестите срещу пенсионната реформа варират от един мол на друг, като „броят на засегнатите е много ограничен“. И
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ