Айова срина доверието в избирателната система

Провалът при обявяването на резултатите бе определен от щаба на Тръмп като неспособност на демократите да управляват

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 07 February 2020 09:30 >
Айова срина доверието в избирателната система
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Изненада: Най-младият кандидат сред демократите Пийт Бутиджидж води след частичните резултати в Айова
"Tова е пълна катастрофа. Единственият, който може да бъде обявен за големия победител в Айова, съм аз." Това заяви президентът Доналд Тръмп, след като спечели на 3 февруари с 97% първичните избори на републиканците в щата, откъдето по традиция започва надпреварата на кандидат-президентите в САЩ.

След гласуването на демократите, което бе извършено на над 1600 партийни събрания, настъпи пълен хаос. Обявяването на резултатите бе отложено с повече от 24 часа и до редакционното приключване на броя нямаше официална равносметка. Причината бе "грешка в кодирането" на приложението, което трябваше да отчита резултатите, а не хакерска атака, както заподозряха някои. Поради това се наложи ръчно преброяване на бюлетините. От щаба на Тръмп обявиха, че този провал в изчислението на резултатите показва неумението на демократите да управляват страната.

Само че те не би трябвало толкова доволно да потриват ръце, защото и тяхната партия забърка голяма каша в Айова, припомня Ройтерс. В нощта след изборите през 2012 г. Мит Ромни бе обявен за победител само с 8 гласа разлика. Едва две седмици по-късно републиканците заявиха, че Рик Санторъм е победил с 34 гласа. В крайна сметка Ромни бе номиниран за техен кандидат, но загуби от Барак Обама.

Хаосът доведе до скептицизъм относно системата на партийните събрания и породи съмнения дали Айова, преобладаващо селски щат с 90% население от бели американци, трябва да продължи да бъде първият щат на първичните избори. "Докато аз съм президент, Айова ще бъде това, което е", отговори категорично Тръмп.

Защо Айова е от такова значение?
Избирателите в Айова са 3 милиона и излъчват само 41 от общо 1991 делегати, необходими за номинирането на кандидата на демократите на партийната конференция през юли. Щатът не е показателен и със състава на населението си, тъй като общо за страната 27% от жителите са цветнокожи или латиноамериканци. Но в исторически план Айова оказва огромно влияние като първия щат в серията от вотове, защото след него броят на кандидатите пада до трима или четирима.

Освен това Айова се оказва определящ за избора на демократическия кандидат. На последните 5 първични избори победителят там се оказа номинираният в крайна сметка кандидат на демократите. При републиканците този щат няма такова значение, защото последните победители там от тяхната партия не успяха да спечелят номинацията.

Техническият срив при демократите предизвика доста злъчни коментари в много медии. "Гардиън" обяви, че демократите очевидно не могат да броят, "а това не е най-обещаващото предзнаменование за изборите през 2020 г.". При липсата на резултати всички кандидати "хванаха микрофоните, за да се обявят за победители. Може би е вярно, че всеки от тях се мъчи да изчисти петното от управлението на Доналд Тръмп, продължава изданието, но също така е вярно, че игнорирането на фактите с цел да се обявиш за победител е най-характерната черта на самия Тръмп".
Провал: Соченият за фаворит Джо Байдън остана едва четвърти

Притеснително за партията и за страната
Си Ен Ен отбелязва, че може би фиаското с обявяването на резултатите в Айова ще има положителен ефект – края на партийните събрания и определянето на друг щат, който да поведе надпреварата. Сегашната система е притеснителна за Демократическата партия и за САЩ, отбелязва медията. "Да вземем тайната на вота, която е фундаментална ценност в демократичните системи. Партийното събрание е публичен процес, в който съседите обявяват открито предпочитанията си, понякога с вдигане на ръка. Това е напълно погрешно. Освен това събранията изискват от избирателите да им отделят часове от времето си. Това ограничава броя и категориите на избирателите, които могат да участват, макар че тази година демократите в Айова разрешиха събрания чрез сателитна връзка. Много избиратели, които работят нощем или се грижат за децата си или за други роднини, не могат да присъстват. Това са, разбира се, хора с по-ниски доходи, за които се предполага, че съставляват базата на Демократическата партия. Лудост е да бъдат изключени ефективно от участие в изборния процес и това трябва да се промени", заключава Си Ен Ен.

Междинните резултати на 5 февруари от преброени 71% от бюлетините показват, че бившият кмет на град Саут Бенд, Индиана – Пийт Бутиджидж, води с 26,8% пред сенатора от Върмонт Бърни Сандърс с 25,2%. Елизабет Уорън е трета с 18,4%, а соченият за фаворит преди вота бивш вицепрезидент Джо Байдън е четвърти с 15,4%.

38-годишният Бутиджидж заяви вечерта след изборния ден, че "по всичко личи, че кампанията ми ще продължи победоносно към Ню Хемпшир", където се гласува на 11 февруари. Ако традицията от вота в Айова бъде спазена и ако спечели изборите срещу Тръмп през ноември, Бутиджидж ше бъде първият гей, президент на САЩ, който не крие сексуалната си ориентация, съобщи Би Би Си. Той е бивш преподавател от Харвард и Оксфорд, след което е бил офицер от военното разузнаване в Афганистан и е работил в консултантската компания за глобален мениджмънт McKinsey.

Според съперниците му той е твърде млад и неопитен, за да бъде президент на Съединените щати, тъй като управленската му практика се изчерпва с 8-те години като кмет на град с население 100 000. Бутиджидж обаче твърди, че е "трансформативен човек отвън", който може да разбие партийната парализа във Вашингтон и да победи Тръмп. От Ню Хемпшир той приветства частичните резултати: "Една кампания, която започна преди година само с 4-ма служители, без разпознаваемо име и без пари, само с една голяма идея, която според някои не си е струвало дори да се пробва, излезе начело в надпреварата за смяна на сегашния президент с по-добра визия за бъдещето".

Би Би Си коментира, че макар и закъснели и частични, резултатите от Айова показват ясни победители – Пийт Бутиджидж и Бърни Сандърс. "Има и ясен губещ – Джо Байдън. Той влезе във вота начело в някои проучвания с надеждата за силно представяне, което би отхвърлило опасенията, че е провален лидер в надпреварата, но това не стана. За разлика от кандидати като Сандърс, Елизабет Уорън и Бутиджидж неговите набрани средства са малко, а представянето в Айова не отваря нови възможности за кеш. Байдън не успя да нанесе нокаут срещу Ейми Клобушар (пета с 12,6%), която е умерена като него, докато Бутиджидж и Сандърс излизат от Айова укрепнали. Това би могло да означава споделено трето място или по-зле за Байдън в Ню Хемпшир. Той все още разполага със своята крепост в южните щати от възрастни и цветнокожи избиратели, но огънят пари под краката му", заключава Би Би Си.

Текстът е публикуван в брой 5/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ