При акция във Варненско са арестувани 11 души

На място е главният прокурор Иван Гешев

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 February 2020 12:50 >
При акция във Варненско са арестувани 11 души
11 души бяха арестувани при специализирана операция срещу битовата престъпност в Беловслав и варненското село Синдел. Всички те са криминално проявени, уличени в редица престъпления. Акцията е ръководена от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Срещу повечето от тях има по няколко разследвания, а някои не изпълняват мерките си за неотклонение. На място е и главният прокурор Иван Гешев. Вчера главният прокурор обяви война на битовата престъпност.

Очаква се Гешев, заедно с новия екоминистър Емил Димитров да пристигнат на пристанище Варна – Запад, където преди дни бяха открити нови 102 контейнера с боклук от Италия, съобщава moreto.net. Той трябва да бъде върнат обратно на Ботуша.

Експерти от Районната прокуратура, полицията, митницата, ДАНС и РИОСВ започнаха огледа им на 30 януари.

Новите 40-футови контейнери бяха открити по време на започналото през януари разследване за разтоварените на пристанище Варна 25 контейнера с боклук от Италия през октомври.

И в двата случая изпращач и получател на контейнерите с отпадъци са едни и същи. Боклукът идва от италианска компания от Салерно, а получател е фирма на македонски и италиански собственици, регистрирана в София.

Експертите трябва да установят дали има разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Информацията за товара е, че е пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, които вече са изтекли, съобщиха от апелативната прокуратура във Варна.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук се оказва, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава е установено също, че отпадъците не са транспортирани във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното производство за контейнерите с италиански боклук е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.
 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ