Грешките на ГЕРБ – възможности за избрани

Когато най-нескопосаните закони се окажат златна мина за привилегировани

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 31 January 2020 12:20 >
Грешките на ГЕРБ – възможности за избрани
Източник: БТА
Изминалите десет години управление на ГЕРБ поднесоха много примери за законодателство, с което се уреждат интересите на едно или друго лоби. Има обаче едни по-специални законопроекти, които показват още по-голяма дълбочина на мисълта и широта на кръгозора законодателски. Става дума за онези закони, които са толкова калпави, че постигат катастрофален моментален ефeкт, но в дългосрочен план уреждат бизнес интересите на най-близките фаворити на властта.

През есента на 2009 година с пакета от данъчни закони тогавашният министър на финансите Симеон Дянков предложи акцизът върху цигарите да се повиши двойно по-бързо от стъпката, която бе договорена с ЕК за достигане на минималните нива в ЕС.

Какъв беше резултатът ли? В най-тежката и най-бедна за българите година след световната финансова криза акцизът скокна двойно повече спрямо възможното. И не само това, компонентите му бяха така нагласени, че рязко да поскъпнат евтините масови цигари, докато луксозният внос беше слабо засегнат.

Резултатът беше контрабанда на цигари, невиждана в цялата демократична история на България. През 2010 година държавата обложи наполовина по-малко количество цигари в сравнение с предходната и контрабандата остана висока, докато "Булгартабак" не бе приватизиран. Едва след като цигареният конгломерат попадна в частни ръце, държавата реши да намали тежестта в облагането на масовите цигари.

Има ли връзка между поведението на управляващите и интересите на контрабандистите, а след това на собствениците на "Булгартабак"? Това е въпрос, на който всеки сам трябва да си отговори според личната степен на доверие в съвестта и качеството на управленците.

През 2012 година ГЕРБ решиха да забранят производството на цигарени капси от компании, които не произвеждат цигари. Резултатът беше, че фабриката "Юрий Гагарин" се продаде на компании, близки до бизнесмена Цветан Василев. После забраната отпадна. Накрая един от вносителите, депутатът Емил Димитров (Емо Софийския, да не се бърка с Ревизоро) дори се покри в Лондон.

Сега идеята е лотарийните игри да се организират само от Българския спортен тотализатор (БСТ). Слабата клонова мрежа на държавното тото, рекламните кампании, които са си направо нескопосани в сравнение с тези на "Националната лотария", ясно показат, че оставен на тотото, този бизнес ще западне, както и облагането на цигари.

Вместо реки от пари към българския спорт, които обещава министър Красен Кралев, позитивният ефект за обществото ще се изрази в това, че българите ще търкат по-малко билетчета и може би ще харчат парите си за нещо по-смислено. Ако Кралев наистина искаше повече пари, можеше просто да поиска и таксата от лотарията да отива за спорт. Но очевидно идеята е друга.

Между другото, също през първия управленски мандат на ГЕРБ, държавната лотария беше приключена като правен субект и се вля в БСТ. Като преди това не се положи никакво усилие да бъде популяризирана. А за развитието й после няма какво да се каже.

Сега каква е гаранцията, че след някоя и друга година забраната за организиране на лотарии няма да падне? Че например държавата няма да определи един концесионер за този бизнес и той да освежи пътя, павиран от компаниите на Васил Божков.

Да, премиерът Бойко Борисов уверява, че това няма да се случи. Че лотарията няма да се приватизира, концесионира или аутсорсва. Но ако не се случи, това няма да е първият път, когато премиерът се е отмятал с лекота от нещо или някого. А каква е гаранцията, че самият Борисов ще е на власт след две-три години и че някой друг няма да довърши започнатото днес?

Този текст не цели да защити Божков, а да покаже, че такива стихийни промени в законодателството най-често обслужват частни интереси.


Текстът е публикуван в брой 4/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ