Простотии, даже направо свинщини

Управляващите и прокуратурата рушат държавността и превръщат страната в лесен за превземане отвън и отвътре циркаджийски мегдан

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 31 January 2020 09:00 >
Простотии, даже направо свинщини
Удар: Румен Радев отчете три години президентстване под прокурорската решетка на подслушване и питане до Конституционния съд
България първо пусна за издирване чрез Интерпол трима руски граждани, обвинени в опит за убийство на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев и сина му, наподобяващо покушението в Англия срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. После смело изгони от страната двама руски дипломати заради шпионаж. Американското посолство в София не ни остави и 24 часа слава на автономна държава, и тутакси ни похвали, а лидерът на АБВ Румен Петков рапортува пред ТАСС, че това е нескопосан опит за отклоняване на вниманието от вота на недоверие срещу кабинета, нищо че той си бе обречен, както всички вотове досега. После друг виден русофил, но иначе също патриот – Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане", известен още с прозвището Копейкин, активизира протестиращите пред регионалното министерство срещу безводието в Перник, които хич не бяха от Перник, да щурмуват сградата и бяха обгазени от полицията със сълзотворен спрей. Аналогиите със случилото се не много отдавна при щурма на македонския парламент и с опита за преврат в Черна гора засега са само в прозвището на Костадинов. Не, руски преврат в бившата задунайска губерния и бивша 16-а република не може да има, защото понастоящем тя е членка на НАТО и ЕС, но пък за жълти монети може да се предизвика предупредителен трус. После главният прокурор Иван Гешев попита Конституционния съд докъде се простира имунитетът на държавния глава, защото по конституция не било много ясно. После пък главният прокурор обяви, че мотивът му да иска тълкуване от КС било досъдебно производство, свързано с президента и препънато от неговия имунитет. Накрая прокуратурата пусна аудиозаписи, внушаващи съпричастност на държавния глава към предполагаемо възпрепятстване от негова страна на проверка за конфликт на интереси, отнасящ се до времето, когато е бил шеф на Военновъздушните сили и евентуално трудово-битово е уреждал дама, която по-късно му става съпруга. Румен Радев пък веднага даде публичен отчет за трите си години на поста, гарниран с обещание да инициира дебат за промени в конституцията, без да конкретизира какви. За по-широко разстилане на димките по фронта Гешев прати спецпрокурори и полицаи в офисите на бизнесмена Васил Божков и в комисията по хазарта. А енергийната министърка Теменужка Петкова съобщи от САЩ, че още до края на настоящата година България ще свие дела на употребявания в страната руски газ от сегашните над 85% до 50%. От мизерните 3 млрд. куб. м една трета трябва да идва от Азербайджан по прословутия интерконектор с Гърция, който се строи вече 10 години, останалите – втечнен газ от САЩ през терминала край Александруполис. Накрая Костадинов добави хотелиери и ресторантьори и струпа няколко хиляди души на протест пред парламента.

Всичко това се случи за 6 дни. И вероятно очертава цялата рамка на последната година от мандата на управлението "Борисов-3". Геополитическа битка САЩ – Русия, наложена върху вътрешнополитическата битка управляващи – президент. Руското влияние е чрез газ и чрез партийни ерзаци от "Атака" до "Възраждане", подгрявани от проруски лидери на мнение в медиите и фалшиви сайтове, плюс широкопалитрени хибридни операции. Американското влияние е чрез втечнен газ, неправителствени организации и пряк политически натиск върху един дълбоко корумпиран елит. Битката на управляващите срещу президента е чрез главния прокурор, нищо че Бойко Борисов тръби "ние не сме страна". А президентът е избран за мишена, защото заради високата му институционална камбанария и неугасващ рейтинг зад него могат да се групират политически алтернативи – по-големи и по-малки, стари и съвсем нови. В същото време той е удобна боксова круша, защото и след три години на поста продължава да е неопитен политически играч. Но амбицията му да оглави опозицията срещу управляващите не стихва и неговото опърничаво его трябва да бъде ошамарено.

Ако въпросното разследване, свързано с Десислава Радева, не е само стръв на кукичката и не бъде последвано от нещо много по-сериозно, то е твърде постно шоу и за най-ревностните почитатели на "Биг Брадър". От СРС-тата става единствено ясно, че командващият ВВС ген.-майор Цанко Стойков евентуално се опитва да укрива документи от разследващите, а президентът неправомерно иска пръв да види онова, което ще бъде предадено на КПКОНПИ. Не е ясно дали и двамата офицери изобщо възпрепятстват разследването за конфликт на интереси. Но и най-непросветеният гражданин ще се запита вторият трудов договор на тогавашното гадже на сегашния президент ли е поводът да се задейства цялата държавна машина, сякаш се готви преврат. И трудно ще намери адекватни отговори на елементарни въпроси. Защо ДАНС се занимава с подслушване на командира на ВВС, а чрез него и на президента, за трудовоправен случай? Защо съдът е разрешил това подслушване? Защо главният прокурор занимава Конституционния съд с тълкуване по дребнав повод? Не е ли ясно, че президентът има имунитет за всичко извън държавна измяна, а очевидно случаят не е такъв? Не е ли съвсем ясно написано в основния закон, че в установяването на държавна измяна и импийчването на президента прокуратурата няма никаква роля – искането за прекратяване на президентските пълномощия се прави от депутатите, а решението вземат конституционните съдии? Не е ли ясно също, че за всякакви други престъпления президентът може да бъде разследван и обвиняван, след като изтече мандатът му?

Ясно е, разбира се. Но докато Конституционният съд се произнесе, Румен Радев ще е на топа на медийната уста. Единствената цел е поредното публично "опраскване". Само че този път ударът може да се окаже бумерангов. И повечето хора да се съгласят с думите от СРС-тата, че това са простотии, дори направо свинщини. Които вместо да отслабят, да направят президента по-силен. Защото дори онези, които не харесват Румен Радев като президент, искат да имат президент, а не омаскарен човек с нечестно вързани ръце.

По-будната част от гражданството си дава сметка, че управляващите и тяхната шпицкоманда – прокуратурата, рушат държавността вече до най-висока степен на обществена опасност. Циркаджийските арести, тарашения на офиси и подслушвания са не просто отвратителни, а подриващи всички институции. Конституцията, законите и институциите са нищо, ако са лишени от санитарен минимум уважение. Политиката е битка, включително и междуинституционална, но тя е саморазправа с държавността, ако е лишена от елементарна почтеност.

При саморазрушена държавност геополитическите битки за надмощие на наша територия вече се водят просто на терена на една географска територия. Която явно не може да е друго освен или задунайска руска губерния и 16-а съветска република, или отвъдморска територия на САЩ и протекторат на ЕС. Ние не знаем дали е в наш интерес да изгоним руски дипломати и да намалим дела на руския газ, или просто някой ни е натиснал копчето за това. Не знаем дали отстояваме правата си, като нахлуваме в министерство и обичаме Русия, защото сме славяни, или просто на някои им е платено да ни подтикват да чупим и да разпалват обич у нас. Не знаем, защото не вярваме на институциите си, а не им вярваме, защото по върховете им стоят хора, които ги разграждат. И даже ще сме благодарни, ако Чичо Сам каже – хайде, Бойко, стига ти толкова, догодина слизай от сцената; а Гешев от престараване само да ускори процеса. Нищо че ще го е решил заради себе си – да не пусне Дядя Вова в този разграден двор. Стига Дядя Вова да не го изпревари пръв да бие дузпата на Бойко. 


Текстът е публикуван в брой 4/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ