САЩ въвеждат още по-строги ограничения срещу Huawei

Очаква се новите мерки да влязат в сила в близко бъдеще

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 January 2020 09:44 >
САЩ въвеждат още по-строги ограничения срещу Huawei
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос обяви предстоящо затягане на ограниченията срещу Huawei. Подготвяните мерки ще засилят контрола върху продуктите с американски произход, доставяни на компанията, съобщи Блумбърг.

"Разработват се нови правила, които ще бъдат обявени в близко бъдеще", заяви министърът в интервю по време на Световния икономически форум в Давос. Според говорител на американското министерство на търговията, по-конкретно изявление ще бъде направено веднага щом документът е готов.

Администрацията на американския президент постави Huawei в „черния списък” през май 2019 г., позовавайки се на заплаха за националната сигурност на САЩ. В резултат на това китайският производител беше ограничен в закупуването на продукти от американски компании.

Някои доставчици от САЩ обаче намериха възможност да заобиколят ограниченията и продължиха да продават на Huawei редица важни електронни компоненти.

Уилбър Рос отбеляза, че правителството не се стреми напълно да отреже Huawei от доставки от САЩ, а се грижи само за националната сигурност. Той добави още, че санкциите срещу Huawei не са обсъждани по време на преговори за търговско споразумение с Китай, първата фаза от което наскоро беше подписана между Вашингтон и Пекин.

През декември 2019 г. Ройтерс съобщи, че САЩ подготвят нови правила, които ще блокират повече чуждестранни доставки за Huawei. Според агенцията, ще бъдат разширени ограниченията за стандартни чипове за мобилни телефони, произведени в чужбина с използване на технологии, софтуер или компоненти с американски произход.

По-строгите санкции могат да застрашат производството на някои от най-важните продукти на Huawei, предупреждават наблюдателите. От компанията все още не са коментирали предстоящото затягане на ограниченията.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ