Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха споразумението за Брекзит

Отваряме пътя към ратификацията на споразумението от Европейския парламент, написа в Туитър председателят на Европейската комисия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 January 2020 16:05 >
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха споразумението за Брекзит
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, подписаха споразумението за британското напускане на ЕС. Това съобщи тази сутрин в Туитър Фон дер Лайен.

Отваряме пътя към ратификацията на споразумението от Европейския парламент, написа тя. Предстои гласуванe на пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел на 29 януари. След като получи вота на парламента, Съветът ще го одобри чрез писмена процедура.

Вчера сделката беше одобрена в Комисията по конституционни въпроси на Европарламента. Повечето депутати от комисията определиха деня като "тъжен", но не губят надежда, че има възможност и за връщане обратно, за което има член 49 в договора на ЕС.

Мартина Андерсън от групата на Европейската обединена левица/Северна зелена левица и член на северноирландската партия „Шин Фейн“ заяви, че Брекзит е несъвместим със Споразумението от Разпети петък за мир в Северна Ирландия:

„Това, което искам да кажа на колегите и приятелите тук, е, че трябва да останете бдителни. Разделението на Ирландия е проблем не само за ирландския народ, но и за Европа. На него трябва да се сложи край“.

Андерсън се надява Ирландия да се обедини и по-късно да изпрати свои депутати в Европейския парламент.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ