Михаил кой?

Новият руски премиер Мишустин е болен по технологиите, които внедри в данъчната служба, и събра рекордни суми от налози

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 24 January 2020 18:18 >
Михаил кой?
По-високи цели: Начело на правителството технократът трябва да положи усилия за съживяване на руската икономика, а не само на данъчните постъпления
Kогато на 15 януари руският президент Владимир Путин обяви името на новия премиер Михаил Мишустин, който смени Дмитрий Медведев начело на руското правителство, около 95% от руснаците попитаха: ама кой е той? Мишустин наистина е малко известно име в руската политика, но затова пък е звезда в данъчната администрация, цитиран от РИА "Новости" като "болен" по ИТ (ИТ-ишник, както казват руснаците), с които преобрази руската данъчна система. Той е дипломиран системен инженер от 1989 г. и след разпадането на СССР през 1991 г. намира работа в Международния компютърен клуб на руски учени. Според сайта "Медуза" организацията е помогнала на корпорации като Intel, Hewlett-Packard, IBM, Motorola, Apple и други да навлязат на руския пазар.

Мишустин започва през 1998 г. кариерата си на правителствен служител като съветник на директора на Държавната данъчна служба, преди да стане неин зам.-шеф. През следващата година агенцията е преобразувана на Министерство по данъците и приходите, а той става зам.-министър. До голяма степен благодарение на усилията му руската данъчна агенция се превърна в една от технологично най-модерните държавни структури в страната.

В интервю за в. "Ведомости" през пролетта на 2010 г., вече като директор на Федералната данъчна служба, той подчертава, че ще ръководи агенцията като бизнесмен и че е приел поста, за да създаде електронни услуги в данъчното обслужване. "Бъдещето е в онлайн технологиите. Представете си, че сте логнат в портал за публични услуги. Трябва да можете да стигнете до личния си акаунт, да видите какво дължите и да платите данъците си през мобилния си телефон или кредитна карта", посочи приоритетите си тогава Мишустин. И именно това постигна през следващите години, твърди пред "Медуза" шефът на проекта Open Data в руската счетоводна палата Иван Бегтин.

Въведените от Мишустин технологии помогнаха на държавата да събере налози от цели категории нови данъкоплатци. Преходът към плащане онлайн в средата на 2016 г. е смятан за значително фискално постижение в Русия, тъй като и малкият бизнес започна да използва новата система. Към средата на 2019 г. бяха регистрирани почти 3 млн. разплащателни сметки онлайн – или с почти 1 млн. повече от очакваното.

Рекордни приходи
Мишустин успя да наложи плащането на налози и от самоосигуряващите се руснаци. Данъците бяха намалени до 4 – 6 на сто, въведено бе мобилно приложение за плащане онлайн и в края на 2019 г. той отчете събрани налози 32,6 млрд. рубли ($529,6 млн.) от тази категория. През 2017 г. въведе и "данък Google" (ДДС за чуждестранни софтуерни фирми), от който за 3 г. се очаква да събере около $1,4 млрд.

Михаил Мишустин очевидно е доволен от резултатите си във Федералната данъчна служба. В края на 2018 г. той гордо подчерта пред в. "Ведомости", че данъчните постъпления са нараснали със 70% (39,6% с отчитане на инфлацията) през последните 5 г., докато БВП на Русия се е повишил едва с 1,2%.

Начело на правителството обаче технократът трябва да положи усилия именно за съживяване на цялостната руска икономика, а не само на данъчните постъпления. За това са му необходими умения в екип, които той доказал, според руските медии, като играч и фен в руската аматьорска "Нощна хокейна лига", в която играе и президентът Путин. Като държавен служител обаче той винаги се е държал на еднаква дистанция от всякакви властови групи и кланове и никога не е имал амбиции за премиерския пост, заяви Бегтин.

Назначението му спечели подкрепата на икономически реформатори и бизнес лидери, подчертава "Блумбърг", според които той ще се фокусира върху увеличаването на икономическия ръст. "Той има визия за икономиката, която се надявам да доведе до модерна и ефективна програма за развитие", посочи пред агенцията бившият финансов министър Алексей Кудрин, който сега ръководи Сметната палата.

Текстът е публикуван в брой 3/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ