С пикапи срещу чумата

За да усвои на юруш европомощта за заразата по свинете, Агенцията по храните купи 18 пикапа и плати авансово тестери за болестта за 3 години напред

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 23 January 2020 10:13 >
С пикапи срещу чумата
18 високопроходими пикапа "Тойота Хилукс", оборудвани със системи за дезинфекция. И тестери за диагностициране на заболели от африканска чума животни за 3 години напред, платени 100% авансово. Това са последните спешни покупки на Агенцията за безопасност на храните в края на миналата година на обща стойност 4,3 млн. лв., финансирани с помощта от Европейската комисия за България заради кризата с чумата по свинете.

Защо сега


Разходите на агенцията излязоха на бял свят след поредица от въпроси на "Икономист" през последната седмица по повод новите случаи на африканска чума в два от най-големите свинекомплекси в страната в началото на годината. Договорите за двете обществени поръчки, проведени още през декември, бяха публикувани на сайтовете на Агенцията по храните и на Агенцията за обществени поръчки едва след зададените въпроси. Оценките на експертите за целесъобразността от закупуването на пикапите са противоречиви, а промяната на условията в движение при поръчката за тестерите е съмнителна. 

Покупката на 18-те пикапа, които ще се разпределят между областните дирекции на агенцията  е струвала над 1,6 млн. лв. с ДДС.

"Парите се харчат за грешни неща. Вместо да се купуват нови високопроходими джипове, с тези милиони можеше да бъдат подпомогнати големите свинекомплекси, които вече единствено отглеждат свине, защото домашните са избити. Средствата можеха да се изразходват за по-добра система за дезинфекция. Това е важно, защото насред зима през януари болестта пламна в индустриални заводи и доведе до убиване на нови 60 000 животни, а обикновено пикът на заразата е през лятото”, коментира пред "Икономист" микробиологът д-р Сергей Иванов, който от години следи дейността на Агенцията по храните. 

Другият важен проблем, чието решение според Иванов трябва да се финансира, е програма за биосигурност при ловуването на диви свине. По този повод той напомня, че основният преносител на болестта са именно дивите свине и популацията им отдавна е трябвало да се намали от 100 000 на 10 000 животни, което не е направено. За овладяване на болестта в Полша и Прибалтийските държави са изградени площадки с малки хладилни пунктове, на които отстреляни глигани се изкормват, труповете се изследват и ако са заразени, се унищожават незабавно. “По-рационално бе да се закупят ремаркета, с които да се извозват глиганите до подобни площадки, отколкото пикапи”, смята Иванов.

"Не знам какво ще дезинфекцират с тези тойоти. Цяла България е осеяна с трупове на диви свине, никой не ги събира. Смешно е на тоя фон да се купуват пикапи, а на пострадалите свинекомплекси нищо да не се изплаща за биосигурност. Това е пародия, а не реални мерки”, коментира пред "Икономист" представител на един от големите свинекомплекси в страната. 

За разлика от тях зам.-шефът на Българския ветеринарен съюз д-р Красимир Каменов смята, че закупуването на пикапите с дезинфекционни системи е правилна стъпка, стига те да се използват по предназначение. Но това задължително трябва да е съпътствано с много по-строг контрол спрямо свинекомплексите заради проблемите им с биосигурността.

Накуп за 3 години
Втората поръчка, финансирана с европомощта – за доставка на диагностикуми за идентифициране на африканската чума по свинете, е спечелена от консорцуим “Асклеп – Фарма Консорциум” ДЗЗД. Според Търговския регистър собственици на компанията са Георги Янчев и Павел Янчев, които от години доставят диагностикуми. Изпълнителят ще получи 2 752 963,20 лева (с ДДС) за доставката на над 92 000 тестера с единична цена 29,64 лева. Договорът е сключен на 16 декември 2019 г., тестерите ще се доставят на порции в течение на 3 години, но изпълнителят е получил цялата сума накуп и моментално – срокът по договора е до 20 декември 2019 г. 

Именно това е коренна промяна спрямо проектодоговора, публикуван през май м.г., на основание на който е извършена обществената поръчка. В него пише, че възложителят,  Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, който е към БАБХ, ще заплаща на части, до 30 дни след всяка доставка по договора, и то след анализ, че диагностикумите покриват определени качествени показатели. Доставките трябва да се извършват до 20 дни след писмена заявка от възложителя.

Впрочем същият срок – 20 декември 2019 г., е за цялостно разплащане и по договора за тойотите, чиято доставка се случва в момента.


Юруш на европарите

На въпрос на "Икономист" знае ли Брюксел, че част от средствата са изхарчени за 18 високопроходими машини, от Агенцията по храните отговориха, че средствата са разписани "съгласно Решение на ЕК № SANTE/EM/AH/2019/ASF/BG за безвъзмездна помощ   (грант)“, като “в същото са посочени сумите, които Европейската комисия отпуска на България за борба с африканската чума по свинете, включващи сумите за точния брой автомобили и за необходимите изследвания на болестта, за която са необходими диагностикумите”. Решение с такъв номер липсваше на сайта на ЕК, а до редакционното приключване на броя нямаше отговор от Главна дирекция “Здравеопазване и безопасност на храните на ЕС” на въпроса дали Брюксел е уведомен за покупката на пикапи с европари от българските власти. 

Според служител на агенцията, пожелал анонимност, разплащането по двата договора противоречи на инструкцията на финансовото министерство от началото на декември м.г. ведомствата на бюджетна издръжка да се въздържат от сключване на договори, предвиждащи авансово плащане, но чието изпълнение няма да приключи в рамките на бюджетната година. 

От БАБХ оправдаха действията си с изискването на Европейската комисия България да усвои средствата от помощта срещу чумата по свинете до края на 2019 г. През август м.г. министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че България ще получи от ЕС 14 млн. евро за справяне с чумата по свинете. Това „наложи изплащането на сумите до тази дата. В противен случай България не може да усвои предвидените в решението суми, отпуснати безвъзмездно за борба със заболяването”, твърдят от агенцията. 

От БАХБ не можаха да отговорят на запитването на "Икономист" колко средства от европейската помощ са изразходвани, освен тези по двете поръчки, и за какви цели*. Досега от земеделското министерство са съобщавали само, че са отпуснали около 3 млн. лв. за компенсация за избитите домашни прасета, а отделно са направени плащания и за избити в свинекомплексите. От ведомството на Десислава Танева официално отказаха да коментират двете поръчки на агенцията по храните. "Провеждането на обществената поръчка, изпълнението на договора и плащането към изпълнителя е изцяло отговорност на БАБХ", написаха оттам до "Икономист".

*След като материалът бе публикуван в сайта на списание "Икономист" от МЗХГ потвърдиха, че до момента от ЕС са усвоени 14 млн. евро. Страната ни е заявила изплащане и на още 10 млн. евро от ЕС, които още не са предоставени на България, но били одобрени.
Текстът "С пикапи срещу чумата" ще бъде публикуван в списание "Икономист" в петък, 24 януари 2020 г., когато списанието ще е налично в разпространителската мрежа.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ