Почина акад. Благовест Сендов

Световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик си отиде на 87-годишна възраст

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 January 2020 11:17 >
Почина акад. Благовест Сендов
Вчера на 87-годишна възраст е починал акад. Благовест Сендов, световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик, съобщиха днес от Българската академия на науките.

Сендов е бил ректор на Софийския университет, главен научен секретар на БАН, председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание и посланик на България в Япония.

Сендов е избиран многократно за народен представител още по време на социализма. От 1986 г. е заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет, както и председател на Съвета за наука.

Парламентарната му кариера продължава и след 1989 г. Избран е за председател на НС от 1995 до 1997 г. и зам.-председател от 1997 г. до 2004 г.

Сендов се кандидатира за президент на изборите през 1992 г., на които получава малко над 2% от гласовете.

През май 2010 г. в разгара на протестите на учените от Българската академия на науките срещу заявените от министъра на образованието Сергей Игнатов намерения за разформироване на академията и преминаване на всички изследователски звена на пряко подчинение на министерствата академик Благовест Сендов предлага на Игнатов и съгласува с него проект за нов Закон за БАН.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ