Умбрия – бижуто на Италия

Езерото Трасимено, ренесансови градчета и една  от най-добрите кухни на Ботуша са част от бижутата  на „новата Тоскана“ 

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 January 2020 16:44 >
Умбрия – бижуто на Италия
от Ани Младенова


Наричат тази италианска област „новата Тоскана”, защото подобно на известната си посестрима предлага на посетителите си уникални гледки, разкошна архитектура и храна, която кара сърцето да пее O, sole mio!


В последните години американските туристи я откриха и я превърнаха в задължителна част от обиколката си на Италия. Красива като пощенска картичка, Умбрия си има всичко, за да ви напълни душата (и стомаха) – безкрайни редици от маслинови дръвчета, пурпурни залези над необятното езеро Трасимено, поне дузина китни ренесансови градчета, пръснати като перли в зелените ѝ полета, и една от най-добрите регионални кухни на Ботуша.

Най-известните места в областта са столицата Перуджа и архитектурните бижута Сполето и Монтефалко, но след като ги посетите, със сигурност си струва да потърсите неоткрити съкровища. Орвието

Орвието е на границата между Умбрия и Лацио и често остава встрани от туристическите маршрути, но се оказва истинско попадение. Градът е издигнат върху естествен пиедестал от вулканични скали и като характер отговаря напълно на възвишеното си местоположение: автентичен, запазен от набезите на туристическите тълпи и скътал из калдъръмените си улички няколко от най-красивите сгради в Италия.

Добър избор за настаняване в района е Villa Monterporzano, аристократичен дом от XIX век, на няколко километра извън Орвието. Всъщност се намира на съседния хълм срещу градчето и затова от прозорците се открива уникална гледка към него. Ако застанеш на едно точно определено място до басейна на къщата и протегнеш ръка, импозантната катедрала на Орвието сякаш удобно каца в дланта ти за снимка. Като бонус за избора си да спите извън централната градска част ще получите огромен апартамент с перфектно запазено старинно обзавеждане на цената на обикновена хотелска стая. В съседното Порано се намира един от най-добрите ресторанти в района. Това ѝ е прекрасното на Италия, отиваш в някое село с 20 къщи от типа ако-мигнеш-докато-караш-ще-го-пропуснеш и откриваш място, където готвят като за звезда „Мишлен” (или вече си имат такава.) В Il Boccone del Prete разтапят небцата с възможно най-крехкото агнешко, паста с месо от глиган и едно ястие, уникално за Умбрия – яхния от дребни, перленобели охлювчета. Докато допиваме диджестива от грапа, слънцето потъва зад изумруденозелените хълмове отсреща.

Погледнато отдалеч, Орвието виси сякаш по силата на някаква магия между земята и небето, но в основата на градчето всъщност има още нещо, което го прави изключително и уникално: забележителен лабиринт от пещери се крие в притихналия мрак на скалата пиедестал. Заради геологичния характер на скалната маса в продължение на 2500 години местните жители са имали възможност да изкопаят сложна система от помещения и пресичащи се тунели под съвременната инфраструктура на Орвието. Още етруските са дали начало на този град под града. Те използвали подземията, за да ловят гълъби. Следващите поколения им намират най-различни приложения: място за пресоване на зехтин, изби за вино, убежище при обсада. 

Днес подземията са туристическа атракция – на всеки 45 минути се предлагат обиколки с екскурзовод на английски, а от няколко години дори има възможност вътре да си организирате специално събитие, като сватба или рожден ден. Но всъщност само малка част от близо 1200-те тунела са достъпни за посетители, защото останалите са частна собственост. На практика всяка къща, магазин или заведение в Орвието си има собствена пещера. 

В няколко свързани кухини в скалата се намира и един от най-известните ресторанти в града – Le Grotte del Funaro. Освен невероятна атмосфера мястото предлага и много добра кухня: определено си струва да опитате бавно печеното прасенце сукалче, което е местен специалитет, както и яребицата с трюфели и свинска мас.Безспорно най-голямата забележителност в Орвието е дуомото – едно от най-красивите в Италия. Неслучайно го наричат „златната лилия на катедралите” заради мозайките, които украсяват изключителната фасада. Строежът започва през 1290 г., а финалните фрески са от XVI век. Само изработката на орнаментите от розовия кръгъл прозорец под върха отнема над 80 години. Резултатът е наистина впечатляващ. Местните казват, че често туристите се връщат по няколко пъти, за да постоят пред дуомото и да се порадват на гледката, защото окото не може да поеме и оцени наведнъж цялото това ювелирно майсторство и красота.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ