Иран между политическите крайности

За броени дни режимът се радваше на неимоверна подкрепа, преди доверието в него да се срине

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 18 January 2020 11:20 >
Иран между политическите крайности
Последици: Признанието за свалянето на украинския самолет предизвика масови протести с искания за сваляне на режима
Нещо доскоро немислимо, се случи на 12 януари в кампуса на университета „Шахид Бехещи“ в Техеран. Студентите внимателно заобикаляха огромните флагове на САЩ и Израел, нарисувани на паважа, за да не ги погазят. В някои социални мрежи бяха качени клипове на демонстранти, скандиращи: „Лъжат ни, че врагът е Америка, той е тук!“. А бивша говорителка на иранската държавна телевизия се извини в Instagram за „13-те години, в които ви съобщавах лъжи“.

 

Това бе огромно предизвикателство към режима в Техеран, който само 24 часа преди това се чувстваше подкрепен от неимоверното единство, демонстрирано от милиони иранци по време на траурните церемонии по погребението на убития от САЩ на 3 януари в Багдад шеф на Революционната гвардия ген. Касем Солеймани. Тогава Техеран и други ирански градове бяха огласяни от лозунгите „Смърт на Америка!“, както толкова често след Ислямската революция през 1979 г.

 В коментарите на световните медии се подчертаваше, че режимът излиза от това убийство още по-силен, самоуверен и опасен със заканите си да отмъсти на Вашингтон, защото убийството на генерала, икона на Ислямската революция, бе изтълкувано като обявяване на война от Техеран.

На 8 януари призори Иран изстреля ракети срещу американски бази в Ирак, а часове по-късно украински пътнически самолет със 176 души на борда, сред които 82-ма иранци, катастрофира малко след излитането си от Техеран. В продължение на 3 дни властите отричаха вина въпреки твърденията на Запада, че ирански военни са свалили, „може би по погрешка“ самолета, като са го взели за американска крилата ракета.

Накрая си признаха и предизвикаха описаната по-горе реакция. Протестите продължиха и през следващите дни, но бяха разпръснати с брутална сила, бойни куршуми и сълзотворен газ.

В международен план извършеното престъпление от иранските военни не би трябвало да предизвика по-нататъшна ескалация на напрежението между Техеран и Вашингтон, въпреки че иранците хвърлиха отчасти вината за свалянето на самолета върху предизвиканото от президента Доналд Тръмп напрежение със заповедта за убийството на Солеймани. Подобно мнение изрази и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Виновните ще бъдат наказани, и то на процес, който ще бъде наблюдаван пряко от света, обеща президентът на Иран Хасан Рохани. Във вътрешен план обаче последиците може да са много дълбоки. Сплотяването след убийството на Солеймани показва според Би Би Си, че изправени пред външна заплаха от военна конфронтация, иранците от различни икономически и политически прослойки могат да забравят различията си и да се обединят.

Протестите след свалянето на украинския самолет демонстрират обаче, че тези различия могат отново да се проявят и да станат още по-дълбоки. За последно те се проявиха през ноември, когато властите одобриха рязко поскъпване на бензина и при избухналите безредици избиха най-малко 300 души.

След малко повече от месец в Иран са насрочени парламентарни избори и недоволството от укриването на причините за самолетната катастрофа на украинския Boeing би могло да предизвика нови безредици. Още отсега се чуват призиви за сваляне на сегашното правителство.

Според британския в. „Гардиън“ повечето анализатори са на мнение, че Ислямската република е издържала на екстремен стрес и народно недоволство и преди, обикновено чрез засилени репресивни мерки. „Мнозина също така смятат, че най-вероятната последица от евентуален срив на сегашния режим би била някаква форма на военно управление с ръководна роля на Революционната гвардия“, пише вестникът. А Би Би Си подчертава, че страната е на кръстопът и развитието ѝ може да зависи от това как властите се справят със сегашната криза.И

Текстът е публикуван в брой 2/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ