НСО като държавна фирма

Управляващите ще оберат негативите, ако подкрепят предложението за държавна охрана срещу заплащане

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 17 January 2020 12:20 >
НСО като държавна фирма
лимит: НСО трябва да охранява само най-високопоставените управници
Политици да си плащат за охрана на държавата. Това предвиждат промените в Закона за Националната служба за охрана, внесени от депутати от ДПС, с които НСО трябва да обяви ценоразпис за услугите си. Целта е да може легално под държавна охрана да минат политици като Ахмед Доган, който е бизнесмен, но не е депутат, и бизнесмени като Делян Пеевски, който е депутат, но не обича да ходи в парламента. ДПС по собствените си признания и сега плаща под формата на автомобили на НСО за охрана на двамата си велможи, но не и заплатите на държавните гардове. Или поне не официални заплати. Ако се приеме законът, от ДПС ще запушат устата на многобройните си критици, в чиито редици е вече и президентът Радев, които негодуват, че НСО охранява Доган и Пеевски, които не заемат важни държавни постове, а и имат възможност да си плащат на частни охранителни фирми.

Предложението на ДПС всъщност е черешката на тортата на всички законодателни предложения, които през годините стабилно рушат имиджа на НСО. Като се започне от промените, с които началници на службата могат да стават лица, които не са от системата, и се стигне до прекомерното разширяване на кръга от правоимащите да бъдат пазени. И сега Законът за НСО позволява доста широк кръг лица, които дори не са редови депутати, да ползват услугите на службата. Поправката на ДПС обаче вече позволява това не като изключение, а като правило, и не частично – ползване само на шофьори и автомобили на НСО, а в пълен обем – включително и чрез заплащане на гардове.

Печалният резултат от всичко това е, че НСО, която е приемник на тоталитарното УБО, си остава слугиня на властта, за сметка на данъкоплатците. Бюджетът на службата за тази година е 44 млн. лв., а тя присъства в новините предимно с инциденти по пътя и возене по домове и магазини на правоимащи от дългия списък на закона.

В скандали с кола и шофьор на НСО бе замесена и президентската съпруга. За да ги тушира, президентът Радев обяви, че службата трябва да се реформира. Вместо да яхнат тази вълна, от ДПС се пробват да "реформират” НСО в посока на отдаване услуги под наем. Според експерта по национална сигурност Николай Слатински с това си предложение изборната аристокрация показва, че гледа на държавата като на фирма за производство на услуги, които иска да консумира. Въпросът е дали останалите парламентарни групи ще се включат.

Проверка на "Икономист” на нагласите в парламента показва, че управляващите по-скоро ще мислят в посока на ограничаване на кръга на лицата, които имат право да бъдат охранявани от НСО, както и за свиване на броя нейни служители. Подобна промяна има всички шансове да се случи, защото НСО е един от елементите на раздалечаване на управляващия елит от народа. Решението на ГЕРБ за т.нар. правителствена болница – друга елитарна услуга, вече повлече крак с редуциране списъка на властимащите, които могат да се ползват от специална здравна грижа – до президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера и главния прокурор, както и депутатите по време на пленарни заседания. Здравното спецобслужване в немалка степен е свързано с осигуряването сигурността и защитата на личните данни на охраняваните лица, които трябва да са най-тесен кръг. За всички останали, които имат нужда от охрана, на разположение е полицията. Тя може да пази депутати, журналисти, бизнесмени и пр., срещу които има заплахи, докато тези заплахи не отпаднат. Всички имат право на това безплатно като граждани и данъкоплатци. Онези, които искат лукс, подобно на ВИП стая в болница, да си наемат частна охрана.

Текстът е публикуван в брой 2/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ