Внимавай какво си пожелаваш

Хич не е сигурно, че ако "Софийска вода" отново стане изцяло общинска, столичани ще имат по-добра услуга

Емилия Милчева
Емилия Милчева / 17 January 2020 10:59 >
Внимавай какво си пожелаваш
В този, по всяка вероятност последен, мандат на Йорданка Фандъкова като кмет на София ще се реши съдбата на единствената водна концесия в България – тази на "Софийска вода". Срокът ѝ изтича през 2025 г., но три години по-рано решението трябва да е известно. Независимият общински съветник Борис Бонев ("Спаси София") заяви позицията си, че след като изтече срокът на концесията, ВиК дружеството отново трябва да стане общинска собственост. Същото обмислят от няколко години и управляващите Столичната община, а като кмет на столицата Бойко Борисов бе първият, обещал да развали концесионния договор. Имаме съвпадения.

Борисов, но вече премиер, даде и тон за държавен монопол в сектора, лансирайки в края на 2019 г. идеята всички ВиК дружества у нас да се обединят в една държавна компания. Ако в България съществуваше държавна или общинска фирма, която да бъде посочена като пример за ефективен мениджмънт и качествени услуги, тези намерения нямаше да звучат така опасно. Но такава няма. Достатъчно е да се посочат две столични дружества – Център за градска мобилност и "Топлофикация – София". Първото е прочуто с непрозрачния начин, по който разходва приходите си - също неясно колко, а второто си е в технически фалит със своите над 750 млн. лв. задължения, от които близо 600 милиона към Българския енергиен холдинг. В управлението на държавните и общинските фирми, в т.ч.и на ВиК операторите, които са смесена държавно-общинска собственост, са настанени партийни деятели, често без експертиза.

За разлика от тези "ясли" управляваната от 2000 г. насам от частна компания "Софийска вода" е печелившо дружество. Столичната община има 22,9% дял в него, така че част от печалбата е добре дошла и за общинските приходи. За 2015 г. тя е била 22,4 млн. лв. след облагане с данъци и доближава 30 милиона годишно в последните години. Фиксираната на 17% норма на възвръщаемост в концесионния договор бе критикувана от години като твърде висока, но едва през 2018 г. Столичната община и концесионерът – френската Veolia, се договориха печалбата да спадне на 10%. Де факто обаче това ще стане едва през 2022 г. – годината, в която СОС трябва да реши дали договорът за концесията да бъде продължен, или не. Концесионерът се надява да има още 10 години.

Единствената водна концесия в страната отчита добри резултати – 76% от територията на София е с канализация, изградени и реконструирани са над 500 км водопроводна мрежа. За близо 20-те години на концесията течовете в столицата от малко над 61% са сведени до 47%. За догодина по план те трябва да са 38,7% - при средно за България 56,4%. За сравнение във Виена загубите на вода са 10%, в Париж – около 8%, а в Берлин – под 4 на сто.

Добрите резултати обаче не се дължат само на концесионера – една от основните причини е големият брой потребители, над 1,5 милиона, при това в агломерация с най-ниската безработица и най-високите средни заплати в България. За бизнес плана за 2017 – 2020 г. КЕВР е одобрила и признала в цената на водата в столицата инвестиции за 209 млн. лв. на Veolia.

Но още повече са вложените европейски и бюджетни средства – по програмите ИСПА и "Околна среда" 2007 – 2013 г., ПУДООС. А София се надява да получи финансиране от "Околна среда" 2014 – 2020 г. на проекти за над половин милиард лева.

За сравнение 14 консолидирани ВиК оператора очакват безвъзмездни евросредства в размер на 1,2 млрд. лв. за 350 обекта от същата оперативна програма. Въпреки значителната сума става въпрос за инвестиции в 1,5% от цялата ВиК мрежа. За да се оправят останалите 98,5%, ще са необходими кредити – и цена на водата, чрез която няма да се прави социална политика.

Текстът е публикуван в брой 2/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ