Мъгла над бъдещето на Обединеното кралство

Засилват се вероятностите Великобритания да се разпадне, но те не са предстоящи, поне през тази година

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 10 January 2020 16:49 >
Мъгла над бъдещето на Обединеното кралство
позиция: Борис Джонсън заяви, че няма да позволи втори референдум за независимостта на Шотландия

"Една от най-големите иронии, които Brexit ни поднася, е, че при цялото недоволство на Великобритания от споделения суверенитет и отворените граници на Европейския съюз самото Обединено кралство представлява експеримент със споделения суверенитет и отворените си граници (макар че той невинаги е бил доброволен за всичките й членове), пише американското сп. "Слейт", а заплахата от напускане на ЕС окрили допълнително привържениците на независимостта на Шотландия и тези, които искат обединение на Северна Ирландия с Република Ирландия."

Шотландската национална партия (ШНП) на премиера Никола Стърджън, която е категорично за запазване на членството в ЕС, се възползва от неопределената позиция на Лейбъристката партия относно Brexit, както и от изключителната непопулярност на лидера ѝ Джереми Корбин, който обяви, че няма да ръководи съпартийците си на следващите избори. На британските извънредни парламентарни избори на 12 декември миналата година партията спечели безпрецедентните 48 места от общо отредените за Шотландия в Уестминстър 59, увеличавайки броя им с 13, побеждавайки 7 депутати на Консервативната партия и 6-има лейбъристи.

На референдума за независимост на Шотландия от Обединеното кралство през 2014 г. националистите загубиха с 45% на 55%. Но това беше цели две години преди британския референдум за Brexit през 2016 г., когато Шотландия гласува с огромно мнозинство (62:38 на сто) за запазване на европейското членство. Това е и аргументът на Никола Стърджън, която твърди, че вотът за излизане от ЕС (с 52% на 48%) е променил нагласата на сънародниците ѝ. Дали е така? Все пак Шотландия е в политически съюз с Англия от 1707 г., а Великобритания е членка на ЕС едва от 1973 г. Може би не е много известен фактът, че първият референдум за членството в тогавашната Европейска икономическа общност е организиран още през 1975 г. от управляващите тогава лейбъристи на Харолд Уилсън и резултатът е категоричен отказ за напускане на общността (67,2%).

По време на кампанията за британските парламентарни избори миналия декември Никола Стърджън тушираше основното искане на партията ѝ за втори референдум за независимост, тъй като основната ѝ цел тогава бе да спечели места от Лейбъристката партия.

Биг Брадър казва "не"
Този успех на ШНП представлява според Стърджън ясен мандат за втори референдум за независимостта на страната. Консервативната партия постигна на 12 декември смазваща победа с 365 места при необходими за мнозинство 326 и след това спечели първия от серията вотове за напускане на ЕС. "Борис Джонсън може и да има мандат да изведе Англия от ЕС, но категорично не и да извади Шотландия от ЕС. Шотландия трябва да има избор за собственото си бъдеще", подчерта на 13 декември Стърджън, цитирана от Ройтерс. И призова за втори референдум още през 2020 г.


Проблемът на привържениците на независимостта е, че трябва да имат разрешението на британския парламент, за да организират подобен референдум. През 2014 г. Единбург и Лондон постигнаха съгласие по изключение да се разширят пълномощията на Шотландия в тази насока, след като конституционните въпроси се решават по принцип от Уестминстър.
А Борис Джонсън заяви, че няма да позволи втори референдум за независимостта на Шотландия. Населението ѝ е дълбоко разделено по въпроса, макар че според The Economist мненията са се наклонили към независимостта – от 55:45 на сто през 2014 г. на 50:50 сега. "Големият въпрос за Шотландия е дали резултатът от последните избори е бил последица от тактически вот за избягване на Brexit, или е промяна на общественото мнение относно бъдещите отношения с останалите части на Обединеното кралство", пише британското списание.

Триумф на национализма
В Северна Ирландия привържениците на обединена Ирландия спечелиха на 12 декември повече места от тези на противниците им за пръв път от разделението през 1921 г. на ирландския остров на две части. Ирландските националистически лидери, изтъква Ройтерс, съзряха в триумфа на Джонсън път към разпадането на Обединеното кралство, тъй като Северна Ирландия също гласува категорично за оставане в ЕС, а след 12 декември Brexit изглежда неминуем. "Вървим към вот дали да има обединена Ирландия. Не мога да кажа датата, но трябва да се подготвим", посочи шефката на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд. А "Слейт" цитира съветник на бившия британски лейбъристки премиер Тони Блеър, според когото "парадоксално, Борис Джонсън и Brexit може би направиха повече за обединена Ирландия, отколкото Ирландската републиканска армия". Изданието привежда "още по-убедително доказателство", че наистина има заплаха за бъдещето на Обединеното кралство. Според неотдавнашно проучване 53% от привържениците на консерваторите в Англия биха подкрепили Brexit дори да доведе до провал на мирния процес в Северна Ирландия, а 77% биха го подкрепили дори да доведе до втори референдум за независимост на Шотландия.

Да припомним, че съгласно договореното от Джонсън и одобрено от Съвета на ЕС ново споразумение за Brexit между двете части на ирландския остров няма да има нови постове за проверки или контрол на стоки. Северна Ирландия, за разлика от останалата част от Обединеното кралство, ще остане в митническия съюз на ЕС и ще спазва европейските правила за селскостопанските и промишлените стоки. И докато според правителството няма да има никакви бариери и проверки, според Брюксел търговията между Северна Ирландия и Обединеното кралство ще бъде изправена пред нови административни процедури, чиито подробности тепърва ще се договарят.

Завоят към националистическите партии е индикация за недоволството на гражданите от показаното пренебрежение към тях от Лондон през последните три години на преговори за излизане от ЕС, коментира "Айриш Пост". "Те непрестанно застрашаваха с възстановяването на твърдата граница на острова и разкриха смайващото непознаване на историята и културата на Северна Ирландия от хората, които държат в ръцете си бъдещето на нацията." Изданието напомня, че съгласно Закона за Северна Ирландия от 1998 г., "ако в даден момент изглежда вероятно мнозинството от електората да изрази желание да престане да бъде част от Обединеното кралство и да стане част от обединена Ирландия, трябва да бъде организиран вот за обединението". В закона не се определят конкретно обстоятелствата, при които този критерий би бил изпълнен, но мнозинство от националистически партии на власт в Северна Ирландия доста ясно сочи промяна на общественото мнение.

Като се има предвид, че вторият шотландски референдум за независимост е неизбежен, че националистическите партии взеха властта в Северна Ирландия и че общественото мнение във Великобритания е много по-разделено отпреди, сега изглежда въпросът е кога, а не дали, това разцепление ще се извърши на практика, заключава Ройтерс.

Текстът е публикуван в брой 1/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ