Официално откриха "Турски поток"

На събитието в Истанбул присъстваха Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Бойко Борисов и Александър Вучич

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 January 2020 18:05 >
Официално откриха "Турски поток"
Източник: БТА
Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган - пуснаха газопровода "Турски поток". Официалната церемония по въвеждане в експлоатация на съоръжението се проведе в конгресния център "Халич" в Истанбул, съобщава ТАСС.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов също присъстваха на тържествената церемония. От руска страна на събитието присъстваха и министърът на енергетиката Александър Новак и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милър, които направиха презентации преди старта на веригата за доставки на газ. Освен това на участниците в събитието беше показано видео представяне на проекта.

Проектът "Турски поток" е газопровод, който се състои от две линии с капацитет 15,75 млрд. кубически метра газ годишно. Първата линия е предназначена за доставка на руски газ за турските потребители, втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Като потенциални пазари "Газпром" разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

Руският газ през газопровода "Турски поток" вече започна да тече към България от 1 януари, а от 5 януари Република Северна Македония и Гърция започнаха да получават руски газ през новата компресорна станция "Странджа-2" в България, посочва ТАСС.

Преди тържествената церемония по откриването на "Турски поток" премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич, съобщава БНР.

Бойко Борисов отбеляза пред Владимир Путин напредъка по реализацията на проекта "Балкански поток", съобщиха от правителствената пресслужба. Пред Путин той е изтъкнал свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Борисов благодари на турския президент Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на "Турски поток" и изтъкна, че Турция е наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства.

В разговора си с Вучич премиерът обсъди развитието на транспортната и енергийната инфраструктура. Президентът на Сърбия пък потвърди, че сънародниците му ще наричат проекта "Балкански поток".

"Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, отбеляза българският министър-председател.

"България усилено изгражда своя газоразпределителна мрежа, която включва хъба "Балкан" и интерконекторите със Сърбия, Гърция и Румъния. Колкото повече газ стига до България, толкова повече ще можем да изпълняваме своята роля на газов разпределителен стратегически център на Балканите. Затова и строим толкова много.
Това заявих пред руската телевизия "Россия", съобщи Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ