Брекзит притеснява все по-малко британските компании

Процентът на тези, които очаква евентуално увеличаване на продажбите в резултат на Брекзит, нарасна през миналия месец до 17% от 13%

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 January 2020 09:43 >
Брекзит притеснява все по-малко британските компании
Източник: Shutterstock.com
През миналия месец британският бизнес е станал по-малко песимистично настроен относно евентуалното негативно въздействие на Брекзит, въпреки че компаниите очакват несигурността около излизането на Великобритания от ЕС да продължи по-дълго време, показват резултати от проучване на Английската централна банка, проведено в периода около и след изборната победа на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън и цитирано от Ройтерс.

Въпреки че повечето британски компании все още смятат, че Брекзит ще навреди на продажбите в дългосрочен план, вместо да ги увеличи, разликата между песимистичните и оптимистичните очаквания се е свила през декември.

Процентът на тези, които очаква евентуално увеличаване на продажбите в резултат на Брекзит, нарасна през миналия месец до 17% от 13% при аналогично проучване на АЦБ през ноември, като това е най-високият процент от май 2018-а година насам.

Процентът на компаниите, които продължават да очакват, че процесът по излизането от ЕС ще нанесе удар върху продажбите пък спадна през декември до 33% от 37% месец по-рано.

Инвеститорите продължават да следят за признаци, че победата на Борис Джонсън на изборите на 12 декември е премахнала притесненията, свързани с политическата стабилност на Великобритания, което потенциално ще осигури така необходимия тласък на британската икономика, чийто растеж се забави през втората половина на 2019-а година.

Перспективите в краткосрочен план обаче продължават да бъде предизвикателни.

Същото проучване на АЦБ показва, че 53% от предприятията посочват Брекзит като един от основните източници на несигурност, което представлява известно намаление от 55% на това мнение през ноември и най-нисък процент от шест месеца насам.

В четвъртък беше представено и проучване на Британската търговска камара, което показа "продължителна слабост" в икономиката през четвъртото тримесечие, а последно проучване на агенциите IHS Markit и CIPS потвърди, че промишлената активност във Великобритания се е свила през декември с най-силно темпо от юли 2012-а година.

Премиерът Джонсън заяви многократно, че ще сключи сделка, уреждаща бъдещите търговски връзки на Великобритания с Европейския съюз, преди крайния срок на 31 декември 2020 година, въпреки че търговски експерти и официални европейски представители са скептично настроени относно шансовете за постигане на цялостно споразумение до края на настоящата година.

Около 42% от компаниите, участвали в проучването на АЦБ, не очакват несигурността около Брекзит да бъде разрешена най-рано до 2021 година, което представлява рязко повишение спрямо 34% на това мнение през ноември.

Самото бизнес проучване на Английската централна банка беше проведено между 6-и и 20-ти декември сред 2887 бизнес мениджъри в страната.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ