Фон дер Лайен: Великобритания ще загуби повече, ако няма сделка

Графикът пред нас е изключително труден. Завършва до декември 2020 година, коментира председателят на ЕК

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 December 2019 11:18 >
Фон дер Лайен: Великобритания ще загуби повече, ако няма сделка
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че графикът за излизане на Великобритания от Европейския съюз е "изключително предизвикателен", предаде Ройтерс.

Изказвайки се в Брюксел пред Европейския парламент, г-жа Фон дер Лайен също така заяви, че ако до края на 2020 година не бъде финализирано търговско споразумение с Обединеното кралство, "това ще нанесе повече вреда на Великобритания, отколкото на Европейския съюз". Тя допълни, че Брекзит е само "началото на нови отношения", а не "краят на нещо" и че тя се надява двете страни да имат "безпрецедентно партньорство" в следващите години.

"Графикът пред нас е изключително труден. Завършва до декември 2020 година. Остава ни много малко време. В случай, че не успеем да сключим споразумение до края на 2020 година, отново ще се сблъскаме със ситуация на ръба на пропастта", отбеляза шефът на ЕК.

"Това очевидно би навредило на нашите интереси, но би повлияло на Обединеното кралство повече, отколкото на нас, тъй като Европейският съюз ще продължи да се възползва от своя единен пазар, митническия съюз и 70-те международни споразумения, които сме подписали с нашите партньори", допълни тя.

Британските законодатели са готови да гласуват в петък по предложения от премиера Борис Джонсън законопроект за излизане на Великобритания от ЕС на 31-ви януари догодина. Вчера стана ясно, че законопроектът за Брекзит ще бъде променен, като страната ще бъде задължена да приключи с т.нар. "преходен период" до края на 2020-а година, независимо от това дали ще има или не търговско споразумение с ЕС.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ