Децата на 4 години задължително в предучилищно образование

За целта до 2 месеца ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 December 2019 13:33 >
Децата на 4 години задължително в предучилищно образование
Източник: БТА
Държавата обяви намерението си от есента на следващата година предучилищната подготовка да стане задължителна и за 4-годишните деца. За целта до 2 месеца ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование.

От началото на тази учебна година в клас са върнати още 6 хиляди и 500 напуснали училище деца, но се търсят други 13 хиляди, които не посещават задължителните предучилищни групи.

В общини с недостиг на места в детските градини е възможно задължителната предучилищна за четиригодишните да се въведе и по-късно, каза министър Вълчев:

"Общото правило ще бъде от учебната 2020-та-2021-ва година, вероятно с изключения. Големите общини, дори в София, в голяма степен са преодолели недостига на места в детски градини, знаете, има голям недостиг на места в яслените групи. Има планирани 70 милиона, които ще бъдат насочени към тези общини, в които има недостиг".

През зимните месеци екипи от учители и социални работници ще търсят 13 500 деца на 5 и на 6-годишна възраст. Те не са записани и не посещават задължителните за тях предучилищни групи: "Причината вероятно е това, че не са обходени всички адреси. Сега трябва да го направят", посочи просветният министър, допълвайки:

"Виждаме понижение на обхвата на шестгодишните, което за нас е необяснимо и общо децата на пет и на шест години, които не са обхванати са около 13 500. Така че, ще мобилизираме усилията за връщане на всички деца в предучилищна възраст“.

Властите обаче признаха, че на обхващането на децата в детски градини и училища пречат зловредните атаки за това, че държавата ще взема деца от родителите. Социалният министър Деница Сачева заяви:

"Правим всичко възможно именно в подкрепа на семействата, но там, където виждаме, че невежеството е бизнес, там ние трябва да дадем наистина много по-решителен отпор. Част от подстрекателите на тези кампании са и хора, които участват в кампаниите за антиваксърство".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ