Създаването на софтуер – индустрия за 10 млрд. лв. в следващите пет години

92% от българските компании в IT сектора са базирани в София

Емил Петров
Емил Петров / 16 December 2019 12:03 >
Създаването на софтуер – индустрия за 10 млрд. лв. в следващите пет години
Източник: Shutterstock.com

В навечерието на Коледа Националният дворец на културата се пръска по шевовете. Наред с посетителите на поредния Панаир на книгата за 3 дни той събра и част от българското софтуерно войнство. За 11-ото издание на най-голямото технологично изложение в региона – Global Tech Summit, се регистрираха рекордните 2500 участници, а неговата програма обхвана над 110 сесии - лекции, уъркшопи и дискусии, с присъствието на водещи експерти от IBM, Oracle, Google, Microsoft, VMWare, Uber, Dassault Systemes, RedHat, Eclipse Foundation и други световни имена.

Global Tech Summit включва 3 отделни конференции за софтуерни разработчици – Java2Days, Code Monsters и AI&Smart Tech. Успоредно с тях тече и изложение, на което част от компаниите представят свои продукти, а водещи фирми за набор на персонал търсят хора за най-скъпоплатената професионална дейност в България – софтуерния разработчик.

"Съвсем основателно София вече се споменава от различни световни медии като Дигиталната столица на новите пазари", казва кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която откри форума. Тя обърна внимание, че скорошна статия на в. Financial Times нареди София на второ място сред десетте най-бързоразвиващи се технологични центъра в Европа, а влиятелното издание тази година откри свой център за разработка на продукти и услуги в столицата.

Думите на Фандъкова, че ИТ секторът се превръща във визитната картичка на столицата, изглеждат като поредното клише на политик, но не са преувеличени – 92% от българските компании в сектора са базирани в София, като от началото на годината до края на септември стартираха 7 големи нови проекта в сферата на информационните и комуникационните технологии, с които са привлечени $93,5 млн. инвестиции.

"Хората се развиват, технологиите се развиват, секторът се развива" – казва Павлин Добрев, мениджър изследване и развитие в Bosch Software Innovations. "За да направи първия си милиард, на българската софтуерна индустрия ѝ отне 21 години. Но вторият милиард се случи само за 4 години, а третият само за две години" - дава пример Павлин Добрев.

По данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАССКОМ) през 2018 г. приходите на българските софтуерни компании за първи път надвишават 3 млрд. лв., като в сравнение с 2017 г. ръстът е с 23%. Очакванията са през 2019 г. приходите да достигнат 2,8 млрд. лв., като секторът да допринесе за 3,4% от българския брутен вътрешен продукт. Прогнозите са още по-амбициозни – през следващите 5 години създаването на софтуер в България да стане индустрия за 10 млрд.

Дигитализацията става все по-важна за бизнеса и дори големи компании, които на пръв поглед нямат нищо общо със софтуерната индустрия, развиват свои центрове. Пример за това е развойният център Kaufland IT Hub, който вече има 160 служители, а до края на 2020 г. смята да ги увеличи до 250. Неговото портфолио включва софтуерно инженерство, разработване на ИТ инфраструктура и бизнес услуги.

"Като част от Shwarz Group, най-големия търговец на дребно в Европа, нашите амбиции са наистина високи и вече станахме разпознаваемо име на българския ИТ пазар", казва Иван Георгиев, ръководител на центъра.

Друга компания – Tumba Solutions, е изложила на своя щанд ултрамодерния електронен велосипед за тренировки Wattbike Atom, чийто софтуер разработва. Струващото $2600 смарт колело на британската фирма Wattbike е сред най-добрите продукти в своя клас и се използва и от професионални спортисти за тренировки, като следи всички биометрични показатели, анализира резултатите и дава съвети за по-добри постижения.

Американската софтуерна компания DXC Technology е базирала в София най-големия си развоен център в Европа. Със своите 4500 служители, работещи пряко във фирмата или в нейни дъщерни дружества като Luxoft, тя е и най-големият работодател в ИТ сектора в България.

РЕКОРД: Тазгодишното издание на Global Tech Summit събра повече от 2500 участници


Стоян Ракаджийски, мениджър за развитие на приложения и услуги в DXC Technology, споделя 5 важни тенденции, които експертите на компанията смятат, че през следващата година ще определят както развитието на технологиите, така и на работното място. Първата е промяната на професионалните услуги благодарение на изкуствения интелект. Той вече изменя професионалните услуги в различни индустрии – правото, счетоводството, здравеопазването и други. Това става по два начина – единият е чрез автоматизация на услугите, като ги предлага до по-широка база от клиенти. Вторият е чрез помагане на професионалистите и подобряване на процеса на вземане на решения от тях, обяснява Ракаджийски.

Втората тенденция е, че системният дизайн все повече ще се измества от насочени към човека до насочени към машините ИТ услуги. Чрез модернизация системите ще дават възможност за изчисления все повече на място, вместо да ги пренасят в дейта центровете, където да ги обработват централизирани компютърни системи. Да вземем за пример шофирането – умни пътни знаци и други сензори ще подпомагат автономните автомобили и развитието на умните градове.

Третата тенденция е, че стойността на данните ще нараства с използването им в екосистема. "Споделянето на данни ще подобри услугите на всички компании. Те не трябва да бъдат само пазители на данни, а да започнат да ги споделят с другите. Това може да доведе до подобряване на дейността на индустрии от финансите до здравеопазването", казва Ракаджийски, уточнявайки, че задължително в процеса трябва да се спазват правата на потребителите.

Четвъртата тенденция според DXC Technology е нарастването на значението на екипите. Гъвкаво работещите групи от служители с множество познания ще стават все по-важни от ключовите индивиди. Вдъхновените екипи ще са много по-продуктивни, отколкото отделните професионалисти.

Петият тренд е свързан с лидерите. Новото поколение от бизнес лидери ще ускори трансформацията на бизнеса. Те ще залагат на технологии, които могат да подобрят гъвкавостта, продуктивността и иновативността на предприятията. Те трябва да имат едновременно познания както в бизнеса, така и в технологиите.

Софтуерният бизнес не може и без иновации, а в България има и много компании, които създават собствени продукти на световно ниво. Тази година в портфолиото на Global Tech Summit беше добавена и квалификация за глобалното състезание Startup World Cup, провеждано съвместно с Pegasus Tech Ventures. Така за първи път български представител ще може да участва на финала, който ще се проведе в края на май в Сан Франциско. Голямата награда е $1 млн. – достатъчно, за да доближи до пазара своята идея. Българският представител ще е компанията Reinno, която предлага иновативни финансови решения за имотния пазар. Сред нейните продукти е токенизация на недвижими имоти – дигитализиране на собствеността и разделянето ѝ на малки части (токени), с които може да се инвестира в малки дялове от имоти, а собствениците им да получават финансиране. Използването на блокчейн технологии в процеса гарантира сигурността, а дигитализирането на процеса по инвестиции и ипотекиране на имотите намалява разходите, свързани с използването на посреднически и традиционни банкови услуги.

Текстът е публикуван в брой 49/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ