Когато социалният министър не става и за бушон

Бисер Петков имаше политическата тежест на шеф на дирекция

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 06 December 2019 10:59 >
Когато социалният министър не става и за бушон
Източник: БТА
Наследник: Деница Сачева бе избрана с крехко мнозинство за социален министър
В България да си социален министър, на практика е да си заместник на финансовия министър. Не просто защото пенсиите и другите социални плащания са най-крупното перо в публичните разходи. А защото по традиция у нас се внимава социалният министър да няма собствена политическа тежест. За да има такава, той трябва да е и вицепремиер, каквито бяха Лидия Шулева и Ивайло Калфин, или да добие собствена тежест в ролята си освен на експерт и на отличен комуникатор, когото разбират всички – какъвто бе Иван Нейков. Но и тогава в една бедна страна с тежки социални неравенства, ниски данъци и трудни и самоспъвани реформи социалният министър има второразредна политическа тежест. Основната му роля е на бушон при тежки социални конфликти, застрашаващи политическото бъдеще на управлението.

Уволненият Бисер Петков обаче не можа дори да бъде бушон – дотолкова бе лишен от собствена тежест. С безспорната си експертност и почтеност, за две години и половина начело на социалното министерство той все повече затвърждаваше образа си на човек, който бяга от публична комуникация, а когато тя бе неизбежна, се превръщаше в роботизиран говорител на закони и наредби. Както при скандала през март с намалените пенсии на близо 1/3 от пенсиониращите се тази година заради отпадането на трите най-добри осигурителни години, прието още през 2015-а. Петков, чието министерство не извърши никаква разяснителна кампания, обясни от телевизора последиците от членове и алинеи, сякаш говори за болтове и гайки, а не за живи хора. Ако до него бяха сложили робота Трипио от "Междузвездни войни", той безспорно щеше да е хуманоидът.

Не че Петков е лишен от човешко съчувствие и разбиране – ако Владислав Горанов може да е мизантроп, то това е пагубно за всеки социален министър. Освен експертност, човещина у Петков усетиха майките на деца с увреждания, които го спасиха миналия юни, когато подаде оставка и премиерът я върна, застанаха зад него и сега, когато той я прие. Социалният, а и който и да е министър, обаче не може да е само експерт, с нулево политическо присъствие, от което способността за комуникация е само част. Министърът трябва да говори политически, да балансира различни интереси политически, сам да прави политики и поне малко от малко да тежи политически, за да може да отстоява позиции. Политическите качества на Петков бяха нулеви и на практика за министър имахме шеф на дирекция.

Не че той не е човек с принципи, които обаче отстояваше опърничаво и тихо, не политически. Само така може да се прочете обвинението на премиера, че никой от колегите му не искал да работи с него – нищо подобно, с толкова кротък, възпитан, добронамерен и професионално подхождащ човек би работил всеки. Стига зад този привиден конформизъм да не стои човек, който все пак кротко и тихо да прави това, което смята за редно. Като например да разработи схема за плащане на вторите пенсии заедно с пенсионните дружества, вместо 15-те им милиарда да бъдат одържавени, както иска Горанов. Или да подкрепи през главата на Владислав Горанов и Менда Стоянова 5 млн. лв. в бюджета за догодина за увеличение с 15% на заплатите за социалните работници. Така че ако има някой, който не е искал да работи с Петков, това е Горанов. А и не Петков се вози в премиерската джипка из страната.

Така че Бисер Петков си отиде за "цялостно творчество", а не като бушон дори заради скандала с болничните. Наследничката му Деница Сачева, която има опит и умения на комуникатор, както и политическо и управленско мислене, обаче също няма да може да служи за бушон. Просто не остана време – срокът на годност на управленското елтабло изтича след година и половина.

Текстът е публикуван в брой 48/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ