European Green Deal и новите климатични политики - присъда или нова надежда за българската индустрия и енергетика

партньорска публикация
European Green Deal и новите климатични политики - присъда или нова надежда за българската индустрия и енергетика

Зелената сделка за Европа е голямото предизвикателство през новия мандат на европейските институции. Тя ще обхваща пакет от мерки и действия, които ще предопределят бъдещето на Европа и на света в следващите десетилетия. Предстои да бъде предложен първият европейски законодателен акт, в който ще е заложена целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Зелената сделка ще окаже значително влияние върху всички аспекти от живота, особено върху енергетиката и индустрията.

Българският европейски депутат Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) е член на Комисията по социална политика и заетост и заместник-член на Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните на Европейския Парламент.

Той работи активно по предизвикателствата, които промените в климата поставят пред европейските граждани и бизнес. Негови предложения бяха приети и бяха включени в резолюцията на ЕП за Конференцията на ООН по въпросите на климата COP 25. Те се отнасят до:

·         Инвестиции в наука, технологии и иновации;

·         Защита на развитието на въглищните и индустриални региони и инвестиции в модерни технологични производства и иновативни енергийни методи;

·         Отчитане на интересите на земеделските производители и въздържане от политики, които застрашават устойчивото производство на храни;

·         Съобразяване на всички мерки, свързани с транспорта, с правото на свободно придвижване на разумна цена на гражданите на отдалечените от ядрото на ЕС държави и територии.

Господин Кънев е и единственият български член на Европейския енергиен форум. С история от над 20 години. Форумът се фокусира върху важните теми от енергийните политики на ЕС. Организацията осигурява възможност на членовете на Европейския парламент да се запознаят с гледните точки на заинтересованите страни в енергийните отрасли, Европейската комисия, националните институции и други участници, активни в енергийния сектор. Председател на Европейския енергиен форум е евродепутат от Полша Йе́жи Бу́зек (ЕНП), бивш премиер на Полша и бивш председател на Европейския парламент.

Сега Радан Кънев е първият български политик, който започва разговора за Зелената сделка в България. На 10 декември, вторник, от 12:30 в Дома на Европа, ул. "Георги С. Раковски" № 124, ще се състои дискусия с представители на институциите, бизнеса и гражданите - "European Green Deal и новите климатични политики - присъда или нова надежда за българската индустрия и енергетика?" (https://www.facebook.com/events/801080110325524/).

"Зелената сделка" за Европа може да бъде стратегическа възможност, но и значителен риск за българската икономика. Темата за справедливия преход е как районите, засегнати от климатичните политики да станат центрове на развитие на новите технологии, които ще заместят високовъглеродни дейности. Именно за това европейският депутат Радан Кънев намира за изключително важно задълбоченият дебат за Зелената сделка да се състои навреме в България.

 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ