Деница Сачева стана министър само с пет гласа

Против кандидатурата й бяха от "Атака", БСП и ДПС

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 December 2019 15:44 >
Деница Сачева стана министър само с пет гласа
Източник: БТА
Деница Сачева бе избрана за министър на труда и социалната политика със 114 гласа "за" и 106 "против".

Тя бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против бяха депутатите от ДПС и БСП.

Пред депутатите Деница Сачева заяви, че ще бъде диалогичен министър и че изповядва традиционните разбирания за семейството. Тя отхвърли твърденията на социалистите, че е свързана с джендър идеологията:

По-рано днес парламентът прие оставката на Бисер Петков и обсъди кандидатурата на Деница Сачева за министър на труда и социалната политика. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Досега Сачева беше заместник-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше заместник-министър на труда и социалната политика.

Парламентарната група на БСП, както и депутатите от "Атака" не подкрепиха кандидатурата. От ДПС пък бяха несъгласни с процедурата по избора. Хасан Адемов обяви, че промяната ще донесе съмнителни ползи за системата:

ДПС също не подкрепи кандидатурата. Валери Симеонов от "Обединените патриоти" видя дребнавост в изказването на Хасан Адемов, а депутатът от БСП Драгомир Стойнев поясни, че поредната рокада във властта е симптом за блокаж на управленски системи:

"Бисер Петков бе едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ и опитващи се да сторят нещо, дори с вързани ръце. Беше по-диалогичен обаче с хората, отколкото с факторите от системата. И вероятно, колеги, това бе неговата системна грешка. Не отричаме, че Деница Сачева има богата, експертна, гражданска, консултантска, пиарска, партийна и административна кариера. Виждаме го от официалната й биография, започваща от тъмносиньото на Иван Костов и стигаща до европейското синьо на ГЕРБ. Кариерата й обаче е белязана от няколко скандални казуса с прекарването на т.нар."джендър идеи" в средното образование".

Десислав Чуколов от Атака видя бутафорност в избора и директно попита какво ще бъде отношението на новия социален министър към Истанбулската конвенция и Закона за социалните услуги:

"Но, моля ви, излезте на трибуната и кажете за Истанбулската конвенция и за отмяната на Закона за социални услуги. Ние от "Атака" ще гласуваме "против". Ако вие кажете, че ще отмените тези закони, тогава ще променим мнението си".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ