Акцията по импийчмънт срещу Тръмп минава на ново ниво

То започва с преглед на доклад с обобщение на данните от разследването

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 December 2019 17:55 >
Акцията по импийчмънт срещу Тръмп минава на ново ниво
Източник: Shutterstock
Разследването за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп навлиза в нова фаза. Днес Комисията по разузнаване в Камарата на представителите започва преглед на доклад с обобщение на данните от разследването.

Резултатите ще бъдат предложени на правната комисия, която ще обмисли дали има достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, които могат да доведат до импийчмънт.

Правната комисия е планирала изслушване в сряда, по време на което специалисти по конституционно право ще изкажат мнение за това какви действия могат да се разглеждат като причина за импийчмънт.

Не е ясно дали Белият дом ще прати свои представители на изслушванията, но топ републиканецът от правната комисия Дъг Колинс заяви пред Фокс Нюз, че смята да призове председателя на комисията по разузнаване – демократът Адам Шиф, като свидетел.

Колинс поставя под въпрос мотивите на Шиф за провеждане на разследването. Шиф не е заявил дали смята да се съобрази с поканата, като той смята, че приносът му няма да има кой знае каква стойност.

При стартирането на новия етап в разследването републиканците показват, че са готови да продължат кампанията с обвинения в нелегитимност и прибързаност. Но демократите отговарят, че това е стратегия по отвличане вниманието от факти, които показват, че Тръмп е прекрачил правомощията си.

В петък председателят на правната комисия към Камарата на представителите Джери Надлър изпрати писмо до Белия дом, в което посочи 6-и декември като краен срок за решение за това в каква степен администрацията ще се включи в разследването.

Тръмп е обвинен в прекрачване на правомощията си и по-конкретно в оказване на натиск на Украйна да разследва негов политически опонент. Президентът отрича да е извършил нещо нередно.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ