Лице в лице

Всеки лидер трябва да отдели време, за да се съсредоточи върху развитието и нуждите на важните служители

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 December 2019 12:03 >
Лице в лице
Източник: Shutterstock.com
ВАЖНО: Обсъждането на теми, които не са свързани с бизнеса, не са загуба на време
Мениджърите трябва доста да се потрудят, за да се превърнат в лидери на колективите, които управляват. Противно на общоприетото мнение, те не могат да накарат някой служител да се ангажира. Но могат да създадат такива условия, които да карат подчинените сами да дават най-доброто от себе си. Най-ефективният и пренебрегван начин за това е провеждането на редовни срещи лице в лице.

Тези "1 на 1" са много ефективни, но защо повечето шефове не ги правят? Много не знаят как да ги провеждат и въобще не ги насрочват. Други ги организират, но само като проверка на напредъка на дадена задача. Най-честата причина е оправданието, че няма време. Това е огромна грешка, защото правилните срещи лице в лице са инвестиция в бъдещето, която ще се отплаща сериозно.

Пред Entrepreneur вицепрезидентът на Franklin Covey Тед Дейвис дава няколко съвета за ефективни срещи "1 на 1".

Не ги правете за вас
Работещите "1 на 1" не са за шефа, а за члена на екипа. Помолете го той да подготви дневния ред и кажете: "Ще се срещнем следващата седмица. Бих искал да помислите предварително за нещата, които искате да покриете. Има няколко неща, които аз също искам да разгледам, но първо ще се заемем с вашите". Този език и намерения показват, че служителят и неговата работа имат значение за вас.

Подбирайте подходящото време
По-голямата част от хората са изморени в края на деня, а вие трябва да искате да дадете най-доброто от себе си в тези "1 на 1". Хората, които имат най-голямо значение както в професионален, така и в личен план, заслужават най-доброто и най-голямото ви внимание. Така че планирайте тези срещи във време, в което ще имате енергия и фокус, а не ги оставяйте за "остатъците" от работния ден.

Не прескачайте "дребните приказки"
Обсъждането на теми, които не са свързани с бизнеса, не са загуба на време. "Как върви ремонтът вкъщи?", "Дъщеря ти избра ли университет?", "Новото кученце свикна ли?". Хората, особено работещите от разстояние, се нуждаят от специално внимание, за да се чувстват свързани с екипите си. Личните срещи трябва да показват загриженост не само за професионалния живот на служителите. Тук обаче трябва да се намери онзи баланс, който няма да позволи навлизане твърде навътре в личното им пространство.

Оставете телефона настрани
Свалете смарт часовника си, отместете лаптопа и махнете телефона си от поглед. Отделете няколко минути, преди членът на вашия екип да влезе в стаята, и помислете за това, за което сте говорили миналия път. Уверете се, че знаят, че хората, с които се срещате имат вашето пълно внимание.

Най-лошото, което можете да направите като мениджър, е да прекратите насрочена среща "1 на 1". Това изпраща послание, че служителят не е истински приоритет. Личните срещи също така не са моментът да искате отчети за напредък или да възлагате нови задачи. Това е времето да научите за проблеми, които можете да отстраните, за да направите работата по-гладка и по-ефективна. Също така и да се съсредоточите върху това, което служителят иска да направи по-нататък във фирмата, и да дадете мнение как да стигне дотам.

Лидерството няма времева линия
Няма някаква магия, когато става въпрос за честотата на срещите "1 на 1". Седмичните са за предпочитане, но двумесечните и месечните също вършат работа, стига да се спазва графикът. Продължителността също може да варира. Но ако искате да са ефективни, най-малкото, което трябва да се отдели, е половин час. Дори обратната връзка да не е пряка, ако слушате, ще научите полезни неща, които в крайна сметка ще ви направят по-добър лидер.

Текстът е публикуван в брой 47/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ