Отстъплението на десните популисти

В сравнение с миналата година те загубиха позиции почти във всяка еврочленка, с изключение на Италия

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 02 December 2019 14:49 >
Отстъплението на десните популисти
Съпротива: Движението на сардините иска да покаже, че е по-многобройно от привържениците на крайнодясната "Лига"

"Аз съм неаполитанска сардина", казва 67-годишна пенсионерка, която носи плакат срещу крайнодясната партия "Лига" на бившия вицепремиер Матео Салвини. Тя е една от близо 15-те хиляди, изпълнили до краен предел площад в Болоня, плътно притиснати един до друг. Оттук и наименованието на новото движение на сардините. Те се събраха там в средата на ноември, за да демонстрират численото си превъзходство над привържениците на популиста, които митингуваха в недалечна зала с капацитет 5700 места.

Това бе първият митинг на сардините, чието движение бе създадено от четирима приятели в Болоня, един от главните градове на административния район Емилия Романя, който от години е крепост на левите партии в Италия. "Ние призоваваме хората да подкрепят левичарите", казва един от четиримата, 32-годишният Матиа Санторе, цитиран от агенция "Анса". Неслучайно лидерът на лявата Демократическа партия Никола Зингарети ги подкрепя. За десетина дни след създаването на движението страницата на сардините във Facebook събра 45 000 членове. А още 40 площада в цяла Италия – от Рим до Соренто, Бари, Модена и Равена, са готови да приемат протестите им срещу Салвини. Според Санторе "на тези, които крещят най-високо, отговаряме с мълчание, като рибите, но подредени в пасаж, плътно един до друг – и сме повече от тях". В първите митинги участваха предимно млади хора, но след това към тях се присъединиха и възрастни, като пенсионерката от Неапол.

Спонтанната поява на сардините бе причинена от смазващата победа миналия месец на регионалните избори в областта Умбрия на водената от партията на Салвини коалиция, включваща "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони и "Италиански братя" на Джорджия Мелони. Салвини се закани, че на изборите на 26 януари догодина "ще изчисти" и Емилия Романя от левичарите, които зле управлявали една от големите индустриални области в Италия.

За разлика от повечето членки на ЕС Италия е от малкото, в които влиянието на десните популисти не намалява. "Само преди година европейската политика изглеждаше доста по-тревожна. Безспорно най-популярният италиански политик Матео Салвини и също толкова ксенофобски настроената Марин льо Пен се съюзиха с бившия главен стратег на кампанията на Доналд Тръмп Стив Банън в "Движението". Този съюз на десни нативистки партии, чиито лидери основаха "гладиаторска школа" в един манастир край Рим, възнамеряваше да спечели мнозинство на изборите за Европейски парламент през май и да отдалечи трайно политиката на Стария континент от либералния центризъм", пише британското списание The Economist. Тогава популистите изглеждаха във възход. "Жълтите жилетки" във Франция, подкрепени и от радикалната десница, и от крайната левица, експлодираха по улиците на страната.

Днес положението е доста по-различно. Изборите за Европарламента не оправдаха очакванията на Банън и десните популисти, макар че се представиха добре в Италия, Франция, Полша и Унгария, отстъпиха в повечето други еврочленки. Според анализа на "Политико" една от причините за по-слабата им подкрепа в сравнение с прогнозираната е била голямата избирателна активност от 51% на електората (43% преди 5 г.), явил се пред урните, за да отбие заплахата от популистки Европарламент.

Срив на подкрепата
И така, в Германия и Австрия крайнодесните "Алтернатива за Германия" (АзГ) и "Партията на свободата" записаха по-слаб резултат в сравнение с националните избори през 2017 г., съответно с 1,8% и 3,3%. Крайнодесните в Германия имат обаче с четирима депутати повече в Европарламента в сравнение с вота през 2014-а. Освен това тази есен те станаха втора политическа сила в три бивши провинции на ГДР в местните избори – Бранденбург, Саксония и Тюрингия, като в последната увеличиха с 50% местата си в Ландтага. За традиционните партии на християндемократите и социалдемократите, отбелязали катастрофален спад и на европейските, и на тези провинциални избори, остава надеждата влиянието на АзГ да си остане ограничено в източните провинции.

За Австрия този срив се обяснява с "Ибисагейт" – скандала с лидера на Партията на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, който на разпространен в началото на май от германски медии видеозапис разисква корупционни сделки с жена, представила се за племенничка на руски олигарх. Той се оттегли от политиката, а правителството падна. Предсрочните парламентарни избори на 29 септември бяха истинска катастрофа за партията, която спечели само 16% от гласовете, или с 10 пункта по-малко в сравнение с 2017 г., и загуби 20 депутати.

Датската Народна партия, която е антиимигрантски настроена, спечели само 1 място в Европарламента в сравнение с 4 във вота преди 5 г. Крайнодясната холандска Партия на свободата на Герт Вилдерс остана без депутат за сметка на новата популистка формация - "Форум за демокрация", спечелила 4. Испанската партия "Вокс" взе едва 6% от гласовете, а естонската крайнодясна EKRE, която участва в управляващата коалиция, завърши трета в изборите.

Вярно е, че "Националният сбор" на Марин льо Пен запази първото си място на европейските избори от 2014 г. с 23,5% от гласовете, но загуби един депутат.

Полските десни националисти от управляващата "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински отбелязаха напредък с 8 места в сравнение с предишните европейски избори, когато бяха в опозиция. На парламентарния вот през октомври, когато също спечелиха най-много места в долната камара на парламента, резултатът им обаче се изравни с този отпреди 4 г., а освен това загубиха мнозинството си в горната камара. На миналогодишните местни избори ПиС загуби столицата Варшава, както и Гданск, и други големи градове.

Загуба: ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан понесе първо поражение на избори от 2010 г., когато опозицията спечели кметските постове в Будапеща и редица други големи градове


Подобно развитие се получи и в Унгария. Там партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан увеличи с едно местата си в Европарламента на 13 от общо 21 за страната. Само че на местните избори на 13 октомври опозицията, загърбила враждите си и обединена само зад най-перспективния кандидат, спечели кметското място в Будапеща, където кандидатът на левицата Гергели Карашони нанесе първото тежко изборно поражение на Орбан, откакто той дойде на власт през 2010 г., като победи управлявалия от тогава до сега кмет Ищван Тарлош. ФИДЕС загуби кметските места и в Сегед, Печ, Мишколц, Сомбатхей, Егер, Татабаня и други големи градове в страната, докато партията на Орбан си запази контрола над селата и малките градчета – също както ПиС в Полша.

1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ