Урсула фон дер Лайен представи екипа си пред Европейския парламент

Той ще бъде гласуван от евродепутатите по-късно днес

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 November 2019 12:33 >
Урсула фон дер Лайен представи екипа си пред Европейския парламент
Източник: Shutterstock.com
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент своя екип. По-късно днес евродепутатите ще решат с явно гласуване дали приемат състава на новата комисия.

Фон дер Лайен съобщи, че само една жена не достига в нейния екип, за да бъде изцяло постигната целта за равно полово разпределение на местата на еврокомисарите. Тя определи своята комисия като геополитическа.

Новоизбраният председател съобщи, че внася исканите от ЕП допълнения в наименованието на задачите на българския еврокомисар. Така се предвижда Мария Габриел да отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

Фон дер Лайен постави на първо място в задачите на новата ЕК опазването на околната среда. Това е въпрос на оцеляване, няма време за губене, заяви тя. По нейните думи опазването на природата е поколенческо предизвикателство. Фон дер Лайен съобщи, че ЕС е отговорен за едва осем на сто от световното замърсяване, затова е необходимо да привлече към своите усилия и останалите държави и континенти.

Новоизбраният председател настоя ЕС да поведе в установяването на правилата за събиране и използване на данните в интернет. Тя призова да се намерят решения на проблемите с миграцията, като на бежанците бъде давано убежище, а онези, които нямат право на престой, да бъдат връщани у дома. По нейните думи е необходимо да бъде възстановена работата на Шенген. Миграцията няма да спре, Европа трябва да намери хуманен и ефективен отговор, заяви Фон дер Лайен.

Тя призова Европа да постигне напредък в грижата за болните от рак и за ограничаване на техните страдания. По нейните думи ЕС трябва да заеме водещо място в света по тези въпроси.

Фон дер Лайен заяви, че винаги е била сред хората, които искат Великобритания да остане в ЕС. Каквото и да стане занапред, връзката и приятелството между народите е нерушима, добави тя.

В последвалите изказвания на политическите групи представителите на Европейската народна партия изразиха подкрепа за екипа на Фон дер Лайен. Социалистите също заявиха подкрепа и настояха за обособяването на фонд за справедлив енергиен преход. Групата "Обнови Европа" не даде признак, че би гласувала против новата комисия.

Групата на Зелените постави под въпрос способностите на екипа на Фон дер Лайен да реши откритите задачи и определи като цинизъм предстоящото назначаване на унгарския еврокомисар, доскоро посланик в ЕС. По думите на Зелените той досега е прокарвал унгарската политика на нарушаване на европейските правила, а в новото си качество ще изисква спазването на правилата от държавите, които се стремят към членство в ЕС. Зелените порицаха и избора на френски еврокомисар, който според тях поставял под въпрос образа на европейските институции. Не можем да подкпрепим тази ЕК, но можем да работим с нея, заявиха Зелените.

Групата "Идентичност и демокрация" оцени бъдещата комисия като продължение на досегашното управление на ЕС. Нищо няма да се промени в сравнение с комисията на Жан-Клод Юнкер, прогнозираха от тази политическа сила. Европейските консерватори и реформатори не изразиха ясна подкрепа и поставиха под въпрос намеренията на ЕС за опазването на природата, защото за 40 на сто от световното замърсяване отговорност носят Китай и САЩ. Европейската обединена левица се обяви за опозиция и призова за прекратяване на политиката за пестене на бюджетни разходи.

Предвижда се явното гласуване на новата комисия днес да се състои днес по обед. Ако премине изпитанието, ЕК под председателството на Урсула фон дер Лайен ще встъпи в длъжност на 1 декември.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ