Саудитска Арабия недоволна от интереса към акциите на Арамко

Първичното предлагане започна вчера

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 November 2019 08:41 >
Саудитска Арабия недоволна от интереса към акциите на Арамко
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Саудитските власти не са доволни от интереса към акциите на петролния гигант "Арамко", съобщи "Файненшъл Таймс", като се позова на банкери, близки до първичното публично предлагане на компанията. Самото то започна вчера, като за институционални инвеститори срокът е до 4 декември, а за по-дребните играчи - до 28 ноември.

От самия проспект на "Арамко" не стават ясни редица детайли. Компанията ще търси продажбата на 0,5 на сто от акциите си, като от саудитските власти се надяват на сериозен интерес от международни инвеститори. По време на т.нар. роудшоу са направени посещения в Русия и Китай с цел представяне на възможностите за инвестиции в компанията. Повечето анализатори очакват именно от Пекин да дойде интерес, защото Китай купува саудитски петрол, а и самата държава анонсира възможност да налее 10 милиарда долара в подобна инвестиция.

Вътрешните инвеститори са притискани да инвестират в компанията при обща оценка от 1,8 трилиона долара, съобщава от "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, близки до процеса. Авторитетното издание цитира банкер, според когото доскоро е имало надежда за оценка от 1,5 трилиона долара, но той не вярва, че може да бъде постигната толкова висока стойност.

Борсовата търговия на "Арамко" е един от елементите за модернизиране на икономиката на Саудитска Арабия, която е изключително зависима от петрол. Страната е най-големият производител във формата ОПЕК +, а резултатите от първичното публично предлагане ще станат ясни ден преди картелът и партньорите му да се съберат на последното си за годината заседание във Виена. Там се определят квотите за добив на петрол, което е основен механизъм за контрол върху цената на суровината.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ