Вера Немирова пренася „Африканката“ у нас

Копродукцията на Deutsche Oper Berlin и Старозагорската опера открива 50-ия фестивал на оперното и балетното изкуство под липите

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 17 November 2019 10:09 >
Вера Немирова пренася „Африканката“ у нас
С премиера на операта „Африканката“ (или „Васко да Гама”) от Майербер на 22 ноември ще бъде открит 50-ият фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Това е първата постановка на това произведение на Балканите. Специално за случая от Германия се завърна Вера Немирова, определяна от европейската критика като „най-успялата жена режисьор в съвременния оперен свят”. Тя адаптира за старозагорската сцена постановката си от 2015-а в Deutsche Oper Berlin, която сега предоставя на местната трупа около 700 костюма и декор с хидравлика на стойност около 500 000 евро. Техен автор е сценографът Йенс Килиан, който разчита предимно на декоративни платна и кръгла карта с пътешествията на Васко да Гама. В ролята се редуват двама тенори с международна кариера – румънецът Даниел Магдал и българинът Ивайло Михайлов. Героят им е изправен пред труден личен избор: Инес (Беса Лугичи/Емилия Иванова) в Португалия или индийската принцеса Селика (Даниела Дякова/Русалина Мочукова). Диригент на мегаспектакъла е маестро Ивайло Кринчев.

Фестивалът продължава на 27 ноември с „Таис“ от Масне – гастрол на Балтийската опера – Гданск, под патронажа на Н. Пр. Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България. Следващата вечер е запазена за концерта „Непознатият свят на операта“ на Националния симфоничен оркестър на консерваториите на Италия, дирижиран от Алесандро Пинзаути. На 29 ноември Академичният симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров ще отбележи 120 г. от рождението на Панчо Владигеров, а на 30-и е юбилейната галавечер на именитата оперна прима Стефка Минева.

Вечерта на 1 декември, когато ще бъде представен видеозапис от 1983-та на „Набуко“ от фонда на БНТ, е в памет на диригента Димитър Димитров, а на 3 декември ще бъде представена книгата „100 години Руслан Райчев“ от проф. Румяна Каракостова. На 5-и пък балетната трупа на Старозагорската опера ще чества своя 70-и рожден ден с премиерната си постановка „Шопениана”. Фестивалът ще бъде официално закрит на 7 декември с „Фалстаф“ на Държавната опера в Пловдив с режисьор Нина Найденова и диригент Павел Балев. В главната роля, разбира се, е Кирил Манолов – „най-добрият Фалстаф на нашето време”, както казва Рикардо Мути.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ