Димитър Цоцорков: Зелената икономика изисква повече мед

Ветрогенераторите и производството на електромобили не могат да стават без цветни метали

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 November 2019 10:46 >
Димитър Цоцорков: Зелената икономика изисква повече мед
Председателят на борда на "Асарел Медет" Димитър Цоцорков (крайният вдясно) и Антони Славински, председател на Надзорния съвет на НБУ, заедно с участничка в Софийското бизнес училище
Зелената и кръгова икономика, към която се стреми Европейският съюз, изисква повече цветни метали и съответно поставя въпросите за все по-ефективния добив и преработка на медните руди.

Това заяви Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на "Асарел-Медет", който участва с лекция за лидерството в Софийското бизнес училище към Нов български университет. Партньор на събитието беше фондация "Проф. д-р Лъчезар Цоцорков".

Ветрогенераторите и производството на електромобили не могат да стават без цветни метали, посочи той в отговор на въпрос за бъдещето на минната индустрия. Това означава, че в бъдеще ще се увеличи добивът на медни руди и производството на метали в световен мащаб, като технологиите ще стават все по-ефективни, обясни той. Производството и продажбите на електромобили постоянно нарастват. Алтернативната зелена електроенергия също се увеличава.

Димитър Цоцорков посочи, че "Асарел-Медет" залага изключително много на своята екологична програма и екологична отговорност. Само през 2019 г. са планирани 4 млн. лв. за екологични проекти, а за изминалите 8 години – над 50 млн. лв. Компанията използва вода в затворен цикъл, отглежда лавандула на едно от минните си насипища и е залесила над 66 декара гори за последните 3 години извън промишлената си площадка.

Това е важен аспект от нашето разбиране за устойчиво развитие и социална отговорност, подчерта още той. Димитър Цоцорков участва и в церемонията по връчването на сертификати на участниците в Софийското бизнес училище.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ