Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

САЩ показват признаци, че "ни обръщат гръб", смята президентът на Франция

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 November 2019 13:02 >
Макрон: НАТО е в мозъчна смърт
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон предупреди европейските страни, че вече не могат да разчитат на САЩ да защитават съюзниците си в НАТО, предаде Ройтерс.

"В момента сме свидетели на мозъчната смърт на НАТО", смята Макрон.

Запитан дали вярва, че чл. 5 за колективната отбраната в договора за НАТО, според който атака срещу един член на пакта е атака срещу всички съюзници, френският лидер отговаря с "Не знам".

САЩ показват признаци, че "ни обръщат гръб", което бе демонстрирано от внезапното решение на президента Доналд Тръмп да изтегли военните от Североизточна Сирия, без да се консултира със съюзниците, отбелязва Макрон.

Тази стъпка изненада водещите европейски сили – Франция, Великобритания и Германия, и отвори пътя на друг член на НАТО – Турция, да започне военна операция срещу сирийски кюрдски сили.

Тогава Макрон осъди неспособността на НАТО да реагира на турската офанзива и заяви, че е време Европа да спре да се държи като по-малкия съюзник на САЩ, когато става въпрос за Близкия изток.

"Няма координация на стратегическо вземане на решение между САЩ и техните съюзници в НАТО. Никаква", заявява още Еманюел Макрон.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ