United Group ще придобие Vivacom

Сумата на сделката все още не е разкрита, но според различни източници става въпроса за 1,2 млрд. евро

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 November 2019 16:31 >
United Group ще придобие Vivacom
Източник: Shutterstock
Британската телекомуникационна и медийна компания United Group обяви, че се е съгласила да придобие водещия български телекомуникационен оператор Vivacom, предаде Ройтерс.

Сумата на сделката все още не е разкрита, но според различни източници става въпроса за 1,2 млрд. евро (около 1,33 млрд. долара).

Vivacom беше пусната в продажба по-рано тази година, като United Group проведе ексклузивни преговори за закупуване на българската телекомуникационна компания.

United Group, която бе сформирана официално през 2012-а година, оперира с телекомуникационни платформи и медии на Балканите. През 2018-а година компанията беше закупена от британския инвестиционен фонд BC Partners.

Продажбата е една от най-големите сделки, постигнати от United Group, за консолидиране на балканската медийна и комуникационна индустрия. Компанията, чийто собственик е BC Partners, закупи през май хърватския телеком Tele2 за 200 млн. евро и вече разполага с около 100 балкански компании.

"Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2020 година при условия, включително получаване на подходящи антимонополни одобрения (от Комисията за защита на конкуренцията)", заявиха в съвместно съобщение United Group, Vivacom и BC Partners.

Vivacom е добре управлявана компания със силен мениджмънт и се вълнувам от възможностите, които имаме за да изградим още по-силен бизнес“, се казва в изявление на главния изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг.

Продажбата ще отбележи шестия път, когато Vivacom сменя своя собственик, след като тя беше приватизирана от българската държава през 2004 година.

В публикувано на сайта на Vivacom съобщение за сделката Спас Русев, председател на надзорния съвет на компанията, заяви: "Тази сделка е голям успех и огромна възможност за Vivacom, клиентите ѝ и генерално за България. Благодарение на усилията на всички ни, Vivacomсе превърна в един от най-успешните телекоми в Европа. А сега посреща като свои нови акционери един от най-успешните световни инвеститори със значително присъствие в Европа и Северна Америка – BC Partners. Vivacom ще има ключова роля в бъдещото развитие на United Group, тяхната регионална технологична и медийна платформа."
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ