Най-голямото IPO идва

Саудитският петролен гигант Aramco ще направи борсовия си дебют през декември на домашна сцена

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 November 2019 17:15 >
Най-голямото IPO идва
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
ЗАСЕГА: През декември между 1 и 2% от Aramco ще бъдат предложени на саудитската борса Tadawul. После ще бъдат листнати акции и на някоя от големите международни борси
След три години на планиране и няколко провалени опита Саудитска Арабия стартира процедурата по първично публично предлагане (IPO) на петролния си гигант Saudi Aramco. В неделя бе обявено, че държавната компания ще направи борсовия си дебют на риядската фондова борса през декември, където ще пласира между 1 и 2% от акциите си. Очаква се впоследствие акции (общо ще бъдат предложени до 5 на сто от дружеството) да бъдат листнати на някоя от най-големите борси, която означава, че Ню Йорк, Лондон и Сингапур ще се борят да привлекат ликвидния актив.

Saudi Aramco е най-голямата петролна компания на планетата. Според саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман нейната стойност е около 2 трлн. долара, но Ройтерс цитира банкери, които твърдят, че стойността й е по-близка до 1,5 трлн. долара. Именно листването ще покаже реалната оценка на гиганта, но дори и да се постигне консервативната прогноза, ще имаме най-голямата публична компания в света, с далеч по-голяма пазарна капитализация от сегашните лидери Apple и Microsoft. Лесно може да се сметне, че ако се пласират 2% от гиганта, ще бъде надминат рекордът за единично набиране на капитал от борсата, който се държи от китайската Alibaba, която през 2014 година продаде акции за 22 млрд. долара за един ден.

Защо предлагането се чака с нетърпение
Saudi Aramco реализира 111 млрд. долара нетен приход през 2018 г. - почти два пъти по-голям от този на Apple, най-печелившата компания в света, и повече от този на петте най-големи петролни групи (ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Total и Chevron), взети заедно. През август Aramco публикува шестмесечен отчет, от който стана ясно, че нетният приход е 46,9 млрд. долара, което е спад с 12% от същия период преди година заради по-ниските цени на петрола. Ръководството на дружеството обяви, че ще изплати специален дивидент от 20 млрд. долара на най-големия си акционер – Саудитското кралство. На пресконференция в неделя ръководството на Aramco обяви, че един от приоритетите му е предоставянето на "устойчиви и нарастващи дивиденти, съобразени с ценовите цикли на суровия петрол". Бордът възнамерява да изплаща общи обикновени парични дивиденти от поне 75 млрд. долара годишно от календарната 2020 година, които ще бъдат в допълнение към евентуалните специални дивиденти.

Aramco разполага с огромни запаси от 263 милиарда барела нефт и 320 трилиона кубически фута природен газ според независим одит, който бе поръчан заради съмнения в липсата на прозрачност от страна на държавния мастодонт. Специалистите подчертават и друг положителен за инвеститорите аспект от спецификата на компанията – нейните ниски разходи за производство. Докато добиването на нефт в Северно море, например, е скъпо поради местоположението му на стотици метри под вода, петролът в Саудитска Арабия е сравнително близо до повърхността, като разходите за добиване на барел се оценяват на 10 долара.

Освен всичко останало компанията има много ниски нива на дълг. Тя е най-големият притежател на парични средства от всички нефинансови компании в региона на Европа, Близкия изток и Африка през 2018 г., като в баланса си има 43 млрд. евро кеш, по данни на Moody‘s.

Какви са рисковете пред инвеститорите
Геополитическото напрежение в Близкия изток представлява постоянен риск за инвеститорите. Уязвимостите на Саудитска Арабия си проличаха най-ясно през септември, след като нападенията върху най-големите съоръжения на Aramco временно засегнаха около половината от добива на петролна група. Това подтикна агенция Fitch да понижи кредитния рейтинг на компанията с едно ниво. Рияд и Вашингтон обвиниха Иран за атаките с дронове, което бе отречено от Техеран.

Очаква се цените на петрола да останат под натиск през тази и следващата година според проучване на Ройтерс сред 51 икономисти и анализатори. Те прогнозират, че суровият петрол тип Brent ще е на нива от 62,38 долара през следващата година. Инвеститорите също трябва да са наясно с огромното влияние, което саудитското правителство може да окаже върху Aramco, която има десетки местни дъщерни дружества и няколко съвместни предприятия, включително с производители на енергия и нефтохимически фирми. Данъчното бреме върху Aramco също може да нарасне. Според новите правила, въведени от Рияд, петролната група ще плаща фиксирана ставка от 15%, когато суровият петрол Brent се търгува до 70 долара за барел, повишавайки се до 45% за цена на петрола между 70 и 100 долара за барел и 80%, когато цените надхвърлят 100 долара.

Какви са ограниченията
На първоначалния етап от предлагането на акции на домашната борса Tadawul ще бъдат насърчавани саудитските инвеститори. Местните, които задържат закупените книжа повече от 180 дни, ще получават по 1 акция бонус към всеки закупени 10 бройки, като допълнителните акции не могат да надвишават 100. Чуждестранните инвеститори могат да участват при първоначалното разпределение, но тяхната роля ще бъде ограничена, ако местните инвеститори се абонират за IPO-то.

На чужденци беше разрешено за първи път да притежават директно акции в саудитските компании през 2015 г., но това изключение важи само за институционални инвеститори. Те трябва да кандидатстват за лиценз от саудитския регулатор на финансовите пазари, за да станат квалифициран чуждестранен инвеститор (QFI). От QFI се изисква да има най-малко 500 милиона долара активи под управление и не може да притежава повече от 10% от акциите на саудитска компания.

Всичко това означава, че планираното за декември IPO ще изясни какво могат да очакват инвеститорите, когато акциите на Aramco се появят на международна борса.

Текстът е публикуван в брой 44/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ