Бягане с препятствия за Урсула фон дер Лайен

Румъния вече има правителство и най-после номинира свой еврокомисар - дори двама, но се задават други пречки пред съставянето на ЕК

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 08 November 2019 15:39 >
Бягане с препятствия за Урсула фон дер Лайен
Ново правителство: Лудовик Орбан е новият румънски премиер, получил вот на доверие на 4 ноември
Урсула фон дер Лайен, одобрената от Европейския парламент нова председателка на Европейската комисия и първата жена на този пост, не случи със своите избраници за еврокомисари. Номинираните от Румъния Рована Плумб, от Унгария Ласло Трочани и от Франция Силви Гулар бяха отхвърлени от евродепутатите, като първите двама изобщо не бяха допуснати от правната комисия до интервюта поради конфликт на интереси – безпрецедентен случай в историята на Европейската комисия.

Париж номинира на мястото на Гулар за еврокомисар по вътрешния пазар на ЕС и индустрията Тиери Бретон, бивш финансов министър в правителството на покойния президент Жак Ширак, който от десет години е главен мениджър на технологичната компания Atos. А Будапеща предложи на мястото на Трочани, който в качеството си на министър на правосъдието на премиера Виктор Орбан бе обвинен за прокарването на закони, накърняващи върховенството на закона, сегашния си посланик в ЕС Оливер Вархели. Изобщо не е ясно обаче дали той ще бъде предложен за същия ресор – еврокомисар по разширяването, защото новите номинации поставят под въпрос запазването на ресорите, за които Фон дер Лайен одобри първоначалните избраници.

Чак до 4 ноември обаче големият проблем за Фон дер Лайен бе липсата на румънска кандидатура за първоначално предложения ресор еврокомисар по транспорта. В Букурещ просто нямаше правителство след вота на недоверие към кабинета на социалдемократите начело с Виорика Данчила на 10 октомври. Тя си остана служебен премиер до посочената дата и – типично в нейния инатчийски стил – предлагаше и предлагаше свои номинации. Да припомним, че Данчила първоначално издигна, уникално сред членките на ЕС, едновременно двама кандидати – Рована Плумб и бившия вътрешен министър Дан Ника – за да има избор германката, която се стремеше да наложи паритет между мъжете и жените в новата комисия. Ника бе предложен след това още веднъж, но офертата бе отрязана категорично от Фон дер Лайен. Отхвърлена бе и кандидатурата на заместник-министъра по европейските въпроси Габриела Чот.

Големият шамар
Виорика Данчила получи големия шамар от Фон дер Лайен, когато на 30 октомври направи четвъртото си предложение за еврокомисар в лицето на Виктор Негреску – социалист, бивш евродепутат и бивш министър. Германката изрази "съмнения" относно легитимността на временното правителство на Данчила да предлага още един кандидат за еврокомисар, като подчерта, че който и да бъде избраникът, той трябва да е одобрен в тази ситуация от президента Клаус Йоханис. Така тя влезе в противоречие със собственото си настояване дни преди това Букурещ да избърза с предложението си – след като знаеше, че на 4 ноември предстои вот на доверие в парламента към правителството на Националната либерална партия на Лудовик Орбан. Президентът Клаус Йоханис, който му връчи първия мандат за съставяне на кабинет, реагира светкавично на предложението на Данчила за еврокомисар, с което не е бил съгласен. Той обвини социалдемократката в "безотговорност", след като тази номинация е била поредната, без да бъде информиран парламентът и кандидатът да бъде изслушан от специализираните му комисии, както предвижда румънският закон от 2013 г.

Бившият премиер и лидер на социалдемократите Виктор Понта, който се отцепи от тази партия и основа лявата "Про Румъния", се опита да убеди Орбан преди гласуването на вота на доверие, че трябва да номинира социалдемократ за еврокомисар, защото издигането на кандидат от либералите би "нарушило равновесието" в Европейската комисия. Но Орбан отказа, пише сайтът Ziare.

Румънската политическа криза бе отчасти разрешена на 4 ноември, макар и инфарктно. Големият проблем бе дали ще има кворум, след като Данчила и Понта бяха заявили, че техните депутати и сенатори ще бойкотират сесията, и заплашиха с изключване членовете на партиите си, които гласуват за правителството на Орбан. Кворумът обаче бе налице с 235 присъстващи от общо 465, а правителството получи подкрепата на 240 парламентаристи – със 7 повече от необходимия минимум от 233. Ключови бяха гласовете на 8 депутати от "Про Румъния" и на неколцина от Социалдемократическата партия.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ