Предизвикателствата пред Кристин Лагард

Бившата шефка на МВФ ще трябва да се справя с отслабващата икономика, споровете относно политиките и липсата на централен бюджет на еврозоната

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 November 2019 13:44 >
Предизвикателствата пред Кристин Лагард
Ротация: Марио Драги връчи на Кристин Лагард церемониален звънец при оттеглянето си от поста. Лагард обяви, че ще запази сегашния курс на ЕЦБ, но ще има свой стил
Икономиката на Европа изпуска пара. Ръководството на ЕЦБ е разделено относно необходимите политики. Бившият ѝ шеф Марио Драги помогна за спасяването на еврозоната по време на кризата. Но лихвите вече са отрицателни и инструментите са на изчерпване.

Всичко това прави много сложна задачата на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, която пое поста на 1 ноември. Тя ще трябва да действа като последна предпазна инстанция за европейската икономика в нарастващата глобална несигурност, отбелязва АП.

Данните за растежа спадат, откакто Драги обяви голям пакет стимули на 12 септември за по-нататъшно разхлабване на и без това хлабавата монетарна политика. Тази негова победа се оказа поражение, смята сп. "Шпигел", защото над 1/3 от членовете на Управителния съвет бяха против, сред които не само шефът на германската централна банка Йенс Вайдман, но и съответните панели от експерти и дори френският представител в ЕЦБ. Според анализатори на Лагард може да не се наложи да променя политиката за известно време, докато този стимул е в сила, но големи рискове, като търговските войни между САЩ и ключови икономики като китайската, засегнаха промишленото производство, а и Brexit още не е решен. Следващата стъпка на ЕЦБ може да бъде предоставянето на нови стимули вместо покачването на лихвите до нивото отпреди глобалната криза.

Отрицателни лихви
Това обаче може да се окаже сложна задача, защото много от инструментите вече са изчерпани, подчертава АП. Ключовата лихва на ЕЦБ за овърнайт депозитите на банките вече е на безпрецедентните -0,5%. Според банкери тя може да падне още, но в даден момент ЕЦБ може да стигне до точката, в която негативните странични ефекти, например последиците върху банковите печалби, могат да превишат ползите.

Планът на Драги за изкупуване на корпоративни и правителствени облигации за 20 млрд. евро на месец ще продължи да държи ниски пазарните разходи за заеми, но накрая може да не останат облигации за изкупуване. ЕЦБ си е наложила лимит за изкупуване на не повече от 1/3 от дълговете на което и да е правителство.

Лихвите вече са отрицателни и ЕЦБ вече напомпа 2,6 млрд. евро в еврозоната чрез стимулите от 2015 до края на 2018 г. Въпреки това инфлацията остава под целта на банката от 2%. Растежът не доведе до повишение на заплатите и инфлацията, както в предишни периоди.

Лагард, която е изкусен оратор, ще се нуждае от всичките си комуникативни умения, за да отбие критиките на германските икономисти, че политиката на ЕЦБ за ниски лихви лишава спестителите от доходи и е от полза на колебливите южноевропейски икономики.

Още на 30 октомври, преди да поеме поста, тя повтори призива на Драги страните с бюджетен излишък да инвестират повече в инфраструктура, помагаща за икономическия растеж, и да не оставят на ЕЦБ да носи цялото бреме. Най-голямата европейска икономика – германската, настоява обаче да продължи с бюджетните си излишъци. "Страни като Германия, Нидерландия и други с бюджетен излишък не направиха необходимите усилия" за инвестиции в подкрепа на растежа, посочи Лагард пред RTL. По-големият проблем е, че еврозоната няма централен бюджет, за което настояваше френският президент Еманюел Макрон, и разчита на бюджетните решения на 19-те си членки.

В интервю за сп. "Шпигел" Лагард посочи, че възнамерява да остане вярна на сегашния курс на ЕЦБ. От друга страна обаче, тя обяви редица промени, представляващи културна революция в централата. Сред тях са подобряване на комуникациите между банката и външния свят, разширяване на кръга от проблеми в обсега на банката като увеличаване на ролята на жените и политиката по климата. И накрая заяви, че възнамерява да направи фундаментален преглед на всички инструменти на монетарната политика, за които вече няма да има никакво табу. "Драги имаше свой стил. Аз ще имам мой собствен", изтъкна тя пред "Шпигел".

Текстът е публикуван в брой 44/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ