САЩ и Китай поетапно ще отменят двустранните мита

Новината за договорената поетапна отмяна на съществуващите двустранни мита допринася за ново засилване на инвеститорския риск-апетит на световните фондови пазари

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 November 2019 10:24 >
САЩ и Китай поетапно ще отменят двустранните мита
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Китай и Съединените щати трябва едновременно да отменят някои от съществуващи двустранни мита, за да могат двете страни да постигнат "фаза първа" на търговска сделка, съобщи китайското министерство на търговията.

Пропорцията на поетапно отменяните тарифи трябва да е еднаквa, като може да се договори и колко от тарифите трябва да бъдат отменени, посочи Гао Фън, който е говорител в Министерството на търговията на Китай.

През последните две седмици и двете страни се споразумяха да отменят планираните допълнителни тарифи, които трябваше да бъдат наложени в различните фази на многомесечната търговска война, допълни той.

Гао Фън подчерта, че цялостно търговско споразумение между Пекин и Вашингтон може да бъде подписано само при условие, че всичките митнически тарифи бъдат премахвани "едновременно и пропорционално".

Новината за договорената поетапна отмяна на съществуващите двустранни мита допринася за ново засилване на инвеститорския риск-апетит на световните фондови пазари.

Фючърсите на индекса DJIA, търгувани на електронната извънборсова търговия, нарастват със 135 пункта (с 0,5%), на широкият индекс S&P500 - с 0,51% и на Nasdaq100 - с 0,61%, което е предпоставка за нови рекордни върхове по-късно през деня след старта на търговията на Уолстрийт.

Европейските борси също нараства в началото на днешната търговия, като немският индекс DAX 30 се повишава с 0,6%, френският CAC40 - с 0,38%, британският FTSE100 - с 0,35%, а общият европейски индекс Stoxx Europe 600 - с 0,35%.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ