Китай се отваря за чуждестранни инвестиции

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 November 2019 19:01 >
Китай се отваря за чуждестранни инвестиции
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Президентът Си Цзинпин обеща повече стъпки за постепенно отваряне на китайските пазари за чуждестранни инвестиции, но без да предложи конкретни нови инициативи за облекчаване на търговското напрежение със САЩ и с Европа.

Си Цзинпин говори във вторник при откриването на второто международно изложение за внос в Китай в Шанхай - China International Import Expo. Самото изложение има за цел да успокои търговските партньори на Пекин, като азиатската страна демонстрира своя обширен и разрастващ се пазар за внос. Китай стартира първото си изложение за внос през миналия ноември, за да популяризира страната като купувач на стоки от целия свят.

В речта си китайският президент обеща да "разшири отварянето на пазара" и да продължи напред с обещанията за намаляване на ограниченията върху чуждестранните инвестиции.

В тази връзка Пекин вече намали тарифите и облекчи други ограничения за внос, но никоя от тези стъпки не успя да адресира пряко жалбите на САЩ, Европа и на други държави относно съществуващите в Китай ограничения за чуждестранните компании.

Различните бизнес групите приветстват по-големия достъп до китайските потребители, но са разочаровани от постепенния темп и ограниченията на Пекин, които все още съществуват в сферата на услугите и в другите индустрии.

Китайският президент Си Цзинпин също така заяви, че Пекин подкрепя необходимите реформи на Световната търговска организация (СТО), за да може тя да играе по-голяма роля в насърчаването на откритостта и на развитието.

Изказвайки се на церемонията по откриването на изложението, той коментира, че Китай трябва "да събаря, а не да издига стени".

Си Цзинпин отбеляза, че страната трябва "да бъде твърдо против протекционизма и едностранчивостта". Глобалните търговски бариери трябва да бъдат премахнати и страните трябва да спазват основните принципи за многостранна търговия, като твърдо се борят срещу протекционизма, посочи китайският президент.

Коментарите на Си Цзинпин идват в момент, когато американските и китайските преговарящи работят за финализирането на текст на "първа фаза" на търговското споразумение, което трябва да бъде подписано в скоро време от президентите на САЩ и Китай, и което би облекчило почти 16-месечната търговска война, която навреди на световната икономика.

"Няма нито една държава, която сама може да разреши трудностите пред развитието на световната икономика", отбеляза Си в речта си. "Трябва да съединим ръцете си един с друг вместо да ги отпуснем. Трябва да събаряме, а не да издигаме стени. Трябва да стоим твърдо срещу протекционизма и едностранността. Трябва непрекъснато да сваляме търговските бариери, да оптимизираме глобалната стойност и световните вериги на доставките и заедно да насърчаваме пазарното търсене “, подчерта Си Цзинпин.

Френският президент Еманюел Макрон, присъстващ на изложението, призова Китай да "консолидира" отварянето на своя пазар. "Много е направено през последните години с две ревизии на негативните списъци за чуждестранни инвестиции ... бяха предоставени важни намаления на тарифите. Ние призоваваме за тяхното консолидиране и задълбочаване", отбеляза Макрон след изказването на Си Цзинпин.

"Нуждаем се от по-голяма отвореност на Китай и на неговия вътрешен пазар“, допълни той, визирайки селскостопанския и хранително-вкусовия сектори. 'Всички френски, германски и европейски компании очакват тук много обещания от страна на Китай".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ