"Репахерб" повлиява симптоматиката при хемороидална болест

партньорска публикация
"Репахерб" повлиява симптоматиката при хемороидална болест
– Доктор Наков, наскоро с Вашите колеги осъществихте първото онлайн проучване за наличие на чревни оплаквания сред българското население. Бихте ли споделили какви са резултатите?
– За да спечелим уважението на обществото, Сдружението на младите гастроентеролози направи онлайн допитване сред активни хора в страната относно честотата на чревните оплаквания, които нарушават качеството на живот. Оказа се, че всеки четвърти българин има някакви чревни оплаквания – болки в корема, разстройство, запек или някакви други проблеми. Резултатите от това изследване доказаха, че тези заболявания нарушават по неприятен начин ежедневието на хората, които страдат от тях. Освен изброените проблеми бих искал да спомена и хемороидите, които пречат на пациентите да изпълняват адекватно социалните си ангажименти в обществото.

– Какво е нивото на съвременната фармация по отношение на хемороидите и кое е новото в това отношение?
– Аз винаги препоръчвам стъпаловидния подход в лечението и облекчаването на симптоматиката на хемороидалната болест. Диетичните ограничения са на първо място. Когато обаче се появят болката, сърбежът или неприятното кървене, пациентите задължително трябва да посетят лекар, който да им изпише съответно лекарство или хранителна добавка. Новото в момента е молекулата сукралфат, която доскоро не съществуваше на нашия пазар. Първоначално тя е регистрирана за лечение на язвената болест на дванадесетопръстника. Нейната функция е да се свърже с нарушението на лигавицата и да я запълни. И така, в крайна сметка вече имаме такъв нов продукт, който освен сукралфат съдържа и няколко оръжия на билковата медицина – невен, хамамелис и лайка. Този продукт се нарича "Репахерб" и се предлага под формата на маз и на свещички. В редица проучвания сукралфатът е с доказано много по-добро действие върху хемороидите, отколкото известният лидокаин, който се съдържа в повечето продукти, налични на пазара за облекчаване на симптомите на хемороиди. "Репахерб" е унгарски продукт, а унгарците могат да се похвалят с отличната си фармацевтична школа.

– Как действа "Репахерб" на хемороидите?
– "Репахерб" успокоява симптоматиката при хемороидите, като основното предимство е, че възстановява повърхността на лигавицата на правото черво. Невенът и лайката имат противовъзпалителен и противоболков ефект, а хамамелисът освен противовъзпалително има блокиращо действие на едни определени клетки в човешкия организъм, които се активират именно като "полицията", когато настъпи някакво усложнение. В Австрия и в Испания хамамелисът е регистриран като лекарство, което е доказателство за неговия силен ефект. "Репахерб" обединява успокоителните сили на всичките тези съставки!

– Може ли да говорим за окончателно излекуване от хемороидите?
– Може да говорим за облекчаване на симптоматиката, което обаче е много важно за пациента. Когато има дискомфорт, успокояването на симптомите е от изключително значение! Бих искал да подчертая нещо, а именно, че сукралфатът като активна съставка, ако се ползва в продължение на 28 дни, има изключително добър ефект по отношение на повлияване на симптоматиката в сравнение с лидокаина, който се използва масово в различните продукти на пазара. А това е много важно. Разбира се, ако тази терапия не помогне, се минава към хирургия. Хирургията помага при някои пациенти, докато при други няма ефект.

– Колко продължава лечението с "Репахерб"?
– Около месец, месец и половина, до два месеца. Най-често – един месец. Ако това не помогне, се опитваме да повторим курса. А ако няма ефект, насочваме пациента към хирург. За това време обаче се надяваме да има облекчаване на симптоматиката.

Д-р Радислав Наков е специалист по гастроентерология в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", член е на Управителния съвет на европейското обединение по гастроентерология, директор на Европейското училище за млади гастроентеролози и председател на Асоциацията на младите хепато-гастроентеролози в България. Д-р Наков е носител на наградата за най-добър млад лекар на Българския лекарски съюз за 2017 г. "Ти си нашето бъдеще".

Материалът е част от специализираното приложение "Фармацевтична индустрия" към брой 43 на сп. "Икономист"

Текстът е публикуван в брой 43/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ