Фарма бизнесът отчита забавяне на растежа през 2018 г.

Само трима производители се нареждат сред 30-те най-големи компании

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 November 2019 17:30 >
Фарма бизнесът отчита забавяне на растежа през 2018 г.

През 2018 г. ръстът на приходите на стоте най-големи компании от сектор "Фармация", където се включват производители и търговци на медикаменти и медицинска техника, възлиза на 7,376 млрд. лв., показват изчисленията на "Икономист" на базата на класацията на фирмите на консултантската компания "ICAP България". В сравнение с предходната година приходите се увеличават с 9,3% при ръст от 10,8% през 2017 г. спрямо 2016-а и 7% за година по-рано.

"Софарма Трейдинг" продължава да бъде най-голямата компания в сектора, следвана от германската "Фьоникс Фарма". На третото място е "Стинг", която изпреварва търговеца на лекарства на едро "Фармнет" на бизнесмена политик Веселин Марешки. От първата десетка изпада "Актавис", която е изместена от "Рош България".

Най-големите 30 компании реализират почти 80% от приходите на Топ 100 от фармацевтичния сектор и 75% от неговата печалба (виж таблицата). А "Балканфарма Дупница", "Биовет" и "Софарма" са единствените производители на лекарства, които се нареждат сред 30-те най-големи по приходи компании. Останалите са търговци на едро на медикаменти и медицинска техника.

Силната конкуренция на лекарствените продукти в хуманната медицина и натискът на Здравната каса за по-големи отстъпки и по-ниски цени на реимбурсираните медикаменти водят до по-ниски печалби за производители и търговци. Въпреки ръста на приходите съвкупната печалба на стоте компании е 529,8 млн. лв., което е с 1,6% по-малко, отколкото постигнатите 538,5 млн. лв. през 2017 г. от бранша. Все пак "здравето" на бранша е добро – само четири от стоте най-големи компании регистрират загуба през 2018 г. срещу 6 за 2017 г., като всички фирми в Топ 30 са на печалба.


Но някои компании изпъкват с огромни печалби. Лидер по този показател е "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, която е мажоритарен собственик на предприятието за ветеринарни медикаменти "Биовет" и има фармацевтични заводи в САЩ. Нейната печалба е непоклатимо висока – 118,6 млн. лв. (118,3 млн. лв. за 2017 г.), като формира над 22% от общата печалба на стоте най-големи компании. Логична причина за тази разлика е фактът, че пазарът на ветеринарни медикаменти не е регулиран и явно там маржовете на производители и търговци са по-високи.

Висока печалба над 50 млн. лв. регистрира и дружеството "Ромфарм къмпани" на сливенските бизнесмени Венелин Георгиев и Тенчо Шиков. Но в сравнение с предходната година нейният размер е паднал почти наполовина. Основната причина за това са по-високите разходи за персонал, които се увеличават от 8,8 млн. лв. през 2017 г. на над 25 млн. лв. през 2018 г., както и нарасналите с почти 20 млн. лв. финансови разходи през последната отчетна година.

Материалът е част от специализираното приложение "Фармацевтична индустрия" към брой 43 на сп. "Икономист"

Текстът е публикуван в брой 43/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ