Въпроси и отговори от експертите на BBC Знание

Как се рециклират батериите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 November 2019 16:05 >
Въпроси и отговори от експертите на BBC Знание

В Европа най-често се рециклират оловно-киселинните батерии като акумулаторите на автомобилите. Те се натрошават на части в дробилка, сярната киселина изтича, а оловото и пластмасата се отделят във водна баня. После материалът се събира, претопява се и се използва за нови акумулатори, а киселината се преобразува в индустриални химикали или във вода. Подобен процес на механична сепарация се използва за събирането и повторната употреба на цинка, мангана, стоманата и другите компоненти в алкалните батерии (като АА или ААА). Методите за рециклиране на литиеви батерии обаче не са ефективни – по-евтино е да се произведат нови батерии, отколкото да се събират литий и кобалт от старите.

Очаква се това да се промени с по-масовото навлизане на електрически автомобили, тъй като това ще доведе до финансиране и провеждане на нови изследвания на методи за рециклиране на литиеви батерии и акумулатори.

Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Защо къдравата коса е къдрава?
Три фактора влияят върху косата, като и трите се дължат на гените на човек. Първо, коренът (фоликулът), от който расте къдрав косъм, е с овална форма, а при правата коса корените са по-скоро кръгли. Второ, къдравият косъм прораства от кожата под по-остър ъгъл от правия и затова се къдри с удължаването. И трето, формата на къдравия косъм се дължи на повечето химически връзки между протеиновите молекули в него.

Източник: Gulliver Photos/Getty Images

Ако слушам подкаст, докато шофирам, правя ли две неща едновременно?
Слушането на подкаст като цяло е пасивна дейност и оставя достатъчно умствен ресурс да вършите и други неща по същото време, включително и да шофирате. Това не е така обаче, ако вършите две дейности, които изискват умствена концентрация, примерно да говорите по телефона и да шофирате. В този случай и двете дейности изискват целия (или почти целия) ви умствен ресурс, така че вие превключвате между двете и вероятно вършите и двете зле. Много проучвания сочат, че говореното по телефона (дори и с блутут устройство) влошава шофирането, но при слушането на радио не е така. А учени от университета на Грьонинген са установили, че когато шофирането изисква повече внимание, примерно в натоварен трафик, шофьорът автоматично престава да слуша подкаста или радиото, за да се концентрира повече.

Сатанински листоопашат гекон (на снимката)
Uroplatus phantasticus, сатанинският листоопашат гекон, извежда идеята за прикритието до нови, абсурдни нива. Първо, той има удебеления на веждите като рога, приличащи на бодливи клонки. Второ, кожата му е покрита с удебеления, наподобяващи жилки на листа. По гърба има зелени петна като лишеи и мъхове. И накрая, сякаш това не стига, опашката му прилича на гниещо листо.

Камуфлажът на животното е мярка за средата, която то обитава. Домът на този гекон са мадагаскарските дъждовни гори, пълни с хищници като змии и птици, което означава, че само най-добре прикритите оцеляват. В резултат поколение след поколение природата създава гекон, който е най-близък до средата от клечки и листа, в които живее. Той е истински дявол по отношение на детайлите, а името му е съвсем на място.

Сливането с околната среда е важно, но има моменти, когато трябва да се стрелне като нинджа и да уплаши хищниците. За да го направи, листоопашатият гекон отваря уста, изплезва червен език и издава пронизителен адски писък. За хищните птици и змии подобно представление е като да ти изкарат ангелите.

Текстът е публикуван в брой 43/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ